ACNE BIJ VOLWASSENEN

ACNE BIJ VOLWASSENEN

Acné als tiener, het is alsof het bij het puberen hoort. Maar als je als volwassene plots geconfronteerd wordt met acné, dan voel je je daar meestal toch niet goed bij. Of je nu tiener of volwassene bent, acné is vaak een aantasting van je zelfvertrouwen. Toch kan je beter snel ingrijpen, want aan acné valt écht iets te doen én je gaat de kans op vlekjes (pigmentvlekjes) of littekens verkleinen. De kans dat het van zelf weg trekt is klein…

WAT IS ACNE?

Man, vrouw, jong of volwassen, het kan zomaar toeslaan. Het is een abnormale verhoorning van de bovenste huidlaag in combinatie met een verhoogde productie van talg en een ontsteking door bacteriën.

HOE KRIJG JE ACNE?

Er zijn veel oorzaken mogelijk: een vettere huid tijdens de jeugdjaren, maar als volwassene kan acné het gevolg zijn van verkeerde cosmetica, een verkeerde levensstijl waarbij er gerookt wordt, vette voeding gegeten wordt maar ook veel stress kan een trigger zijn voor acné.

WAT TE DOEN?

Je kan professionele hulp zoeken, graag zelfs! Maar je kan ook eens gaan kijken en zoeken naar waar het fout gegaan is. Even de focus op jezelf: eet je gezond? Drink je voldoende water? Ervaar je veel stress? Rook je? Slaap je voldoende?

En dan ook zeker even kijken naar je huidverzorgingsroutine! Gebruik je de juiste producten voor jouw gelaat en jouw huidtype?

Te vette producten zijn niet goed voor je, maar té uitdrogende producten (waar vaak naar gegrepen wordt bij acné) is nog veel erger. Bekijk je producten een voor een. Een huid met acné is een huid die geirriteerd, gevoelig en beschadigd is, zo moet je ze dus ook aanpakken! Schrap alle irriterende stoffen uit je routine, geen parfums meer bijvoorbeeld en ga je huid extra lief behandelen. Start een goede routine op! Enkele tips:

  1. Een milde reiniger. Eentje die niet uitdroogt en je huidbarrière niet kapot maakt, maar juist respecteert.

  2. Exfoliëren maar op een zachte manier om die abnormale verhoorning van de bovenste huidlaag aan te pakken. Niet te vaak scrubben, dat verergert de acné vaak. 1x per week is voldoende!

  3. Gebruik producten met salicylzuur. Dat is een doeltreffende exfoliant bij acné.

  4. Focus op producten met een ontstekingsremmende en barriereherstellende functie.

Maar let op, heb je echt heel erg veel last van acné? Ga dan vooral ook professionele hulp zoeken en niet zomaar experimenteren! En heb geduld, een huid heeft tijd nodig om te herstellen!

Probeer deze producten van SELF:

  1. De milde reiniger: Boost of Freshness Facial Lotion

  2. Een zachte scrub: Boost of Oxygen Scrub

  3. All Day Dreamer dagcrème: bevat voedende, herstellende, ontstekingswerende ingrediënten.