Een antwoord op jouw vragen

Producten en ingrediënten

Zijn de producten van Self vettig?

Zijn onze producten vettig? Absoluut niet! Heel vaak denken mensen dat ze vettig zijn, omdat ze heel veel oliën bevatten. Dit zorgt ervoor dat onze producten rijk zijn, maar dit is iets helemaal anders dan vettig, integendeel! De bedoeling van onze SELF producten is dat ze net snel intrekken om zo de huid intens te voeden.

De producten van Self zijn 100% natuurlijk, wat betekent dit?

Dit betekent dat onze producten geen synthetische toevoegingen bevatten. We werken uitsluitend met natuurlijke conserveringsmiddelen, geen parfumstoffen, gezonde alcohol, plantaardige oliën …

Zijn de producten ook 100% biologisch?

Natuurlijke producten zijn niet hetzelfde als biologische producten. "Bio" is geen beschermde titel. Hetzelfde geldt voor de term "natuurlijk". Elke producent kan dit claimen, zelfs als dit niet klopt. Vandaar de motivatie om SELF te lanceren, omdat onze producten écht 100% natuurlijk zijn en dit niet gewoon een valse claim is. Om te kunnen spreken van een biologisch geteeld ingrediënt moet de teler een certificaat kunnen voorleggen. Zo'n certificaat is niet goedkoop. Bij SELF gaan we steeds op zoek naar telers die biologisch en organisch werken, maar ze zijn niet altijd in het bezit van het certificaat. We vinden het belangrijk te werken volgens de regels van biologische teelt, maar begrijpen ook dat niet alle telers deze audit kunnen betalen.

Is natuurlijk beter?

Het is niet omdat een product natuurlijk is, dat het per definitie beter is. Waar je vooral op moet letten, is het percentage aan werkende stoffen die in het product zitten. Dit kan je checken bij de ingrediëntenlijst, ook wel de INCI lijst genoemd. Je kan dan nog een natuurlijk product op je huid smeren, als er amper goede stoffen in zitten dan doet het niets goed voor je huid. Daarnaast is de samenstelling van de ingrediënten heel belangrijk. Bepaalde stoffen vormen een goed team, maar als je verschillende gezonde stoffen hebt die niet matchen, dan werkt het uiteraard niet. Sommige ingrediënten breken elkaar af en anderen versterken elkaar. SELF zit boordevol ingrediënten die een perfect team vormen en elkaars werking versterken. Als je kijkt naar de lange termijn is natuurlijke verzorging in de meeste gevallen veel beter voor de huid. De traditionele skin care bevat vaak tot 550 verschillende chemische stoffen die meestal toxisch zijn voor de huid. Deze synthetische ingrediënten kunnen het endocrien systeem verwarren en zelfs leiden tot verschillende ziektes waaronder kanker. Kies dus voor natuurlijke en milde producten voor een gezonde huid.

Sommige producten bevatten alcohol. Ik heb echter gelezen dat dit de huid kan uitdrogen?

Inderdaad, heel veel natuurlijke producten gebruiken alcohol en vaak een “slechte” alcohol die de huid uitdroogt. Bij SELF gebruiken we een "gezonde" alcohol, een vette alcohol. Je kan dit ook terug vinden in de INCI –lijst. Deze alcohol is helemaal niet schadelijk en zal je huid ook niet uitdrogen. Let bij natuurlijke producten steeds op welke vorm van alcohol er vermeld staat in de INCI-lijst, zodat je geen producten gebruikt die je huid kunnen uitdrogen.

Zijn jullie producten op dieren getest?

SELF loves bunnies. Dieren zijn om te knuffelen, niet om op te testen. SELF voert geen enkele vorm van dierproeven uit, niet voor de productie, ontwikkeling of kwaliteitscontrole. Ook geven we geen opdracht aan derden om dit te doen.

Zijn jullie producten geschikt voor veganisten?

Al onze producten zijn 100% vegan.

Zijn jullie producten geschikt voor baby's & zwangere vrouwen?

JA! De SELF producten zijn speciaal ontwikkeld omdat de oprichtster zelf geconfronteerd werd met de eczeemhuid van haar dochter! De producten werder ook steeds op haar getest. Ze zijn 100% veilig voor baby's, pasgeborenen en ook voor zwangere vrouwen!

Moet ik andere producten gebruiken afhankelijk van het seizoen?

Wat je huid nodig heeft, hangt niet alleen van het seizoen af maar kan van dag tot dag verschillen. Daarom is het belangrijk om dagelijks de conditie van je huid te checken. Is je huid droger? Dan moet je wat vaker smeren. Voelt ze eerder onrustig? Sla de scrub dan even over en kies voor de milde reiniging. Heb je even meer puistjes? Dan moet je net wat grondiger reinigen en de scrub misschien net een keertje meer gebruiken. Jezelf elke dag dus goed bekijken is een must! Vanaf nu heb je het ideale excuus om wat langer voor de spiegel te staan en te genieten van je SELF-momentje !

Wanneer zie ik resultaat van mijn nieuwe producten?

Wanneer je start met nieuwe producten, moet je huid even wennen, dat kan tot 2 maanden duren. Zeker bij natuurlijke producten zal je voelen dan het anders is. Misschien gaat je huid wat droog en trekkerig aanvoelen in het begin, dit komt omdat je geen producten meer gebruikt die aardolie bevatten. Je huid zal dus weer zelf vetten moet aanmaken. Na enkele weken is je huidbalans weer op punt en is je natuurlijke talgproductie weer genormaliseerd. Ook al voelt je huid trekkerig, ze neemt de gezonde en intens voedende bestanddelen wél op. Het is zoals water op een heel droge aarde. Na een tijdje zal je merken dat je huid weer helemaal hersteld is!

Heb ik een oogcrème nodig?

Een oogcrème kan vaak een commercieel extraatje zijn voor een merk: de producten voor het gelaat bevatten te weinig werkzame en vaak irriterende stoffen, waardoor een mildere creme wordt ontwikkeld voor de ogen. Maar een aparte oogcrème is eigenlijk nergens voor nodig. De huid onder je ogen is dunner en vraagt een milde crème, maar dat geldt ook voor je hele gezicht. Je gelaat heeft geen behoefte aan agressieve stoffen. Een goede, milde crème is perfect voor je gelaat én oogcontouren. Onze SELF producten zitten boordevol celstimulerende ingrediënten, zowel in onze dag- als nachtcrème en zij zullen die kraaienpootjes ook zeker aanpakken!

Wat is een goede gezichtsreiniger?

Het goed reinigen van de huid is essentieel, zowel 's morgens maar ook zeker 's avonds voor het slapen gaan! Maar let wel op, reinigen doe je met milde en zachte producten die je huid niet irriteren of uitdrogen! Een gezichtsreiniger die schuimt bevat agressieve en uitdrogende ingrediënten waardoor je huidbarrière aangetast wordt. Reinig je huid met een milde, melkachtige reiniger die ook olie bevat en die je achteraf afspoelt. Het klinkt gek, maar de olie lost vuil en bacteriën op zonder je huid uit te drogen! Ook voor de gemengde of vette huid is een reiniger met olie zeker een aanrader, olie trekt namelijk olie aan!

Hoe verzorg ik best mijn huid tijdens en na het sporten?

Sporten en zweten is zeker niet slecht! Door te transpireren ga je afvalstoffen uitscheiden en sporten brengt je bloeddoorstroming op gang en dat is beiden goed voor je huid! Zelf sport ik altijd zonder make-up. Na het sporten neem ik een douche en daarna ga ik mijn huid extra hydrateren met onze voedende bodybutter. Mijn gelaat reinig ik ook meteen mee onder de douche met onze milde gelaatsreiniger zodat al het zweet zeker weggespoeld is. Na de douche zorg ik voor de nodige hydratatie met onze All Day Dreamer dagcrème. Die gaat je vochtbalans weer op peil brengen! En natuurlijk ook voldoende drinken tijdens en na het sporten, want je huid heeft hydratatie nodig: langs de binnenkant én de buitenkant!

Kan ik allergisch zijn voor natuurlijke producten?

Ja, je kan allergisch zijn voor alles, ook voor natuurlijke ingrediënten. Het is niet omdat een ingrediënt uit de natuur komt dat het per definitie goed is voor de huid. Bepaalde stoffen kunnen de huid irriteren en beschadigen. Daarom raad ik aan om nieuwe producten altijd op de binnenkant van je elleboog te testen, zo weet je of je allergisch bent voor het product. De ingrediënten van SELF zijn macadamia, argan, shea boter, kokosolie, aloë vera en oliën van mandarijn en geranium. Stuk voor stuk ingrediënten met een veilige werking, maar als je allergisch bent voor een van deze stofjes kan een reactie ontstaan. Test de producten dus altijd eerst op je arm.

Heb ik producten nodig waar spf in zit?

Het is niet aangeraden om een product te gebruiken waar al spf in zit, je brengt best spf afzonderlijk aan na de crème. Waarom? Omdat SELF in de huid moet dringen en spf niet en omdat je spf altijd moet aanpassen in functie van het weer en de seizoenen. Kies dus altijd voor een aparte dagcrème en zonnecrème.

Waarom kan ik best geen toner gebruiken?

Een toner, je leest er heel wat over. Het is volgens veel bronnen dé musthave om je gezicht te reinigen maar bij SELF zijn we er geen fan van. Een toner bevat namelijk veel minder reinigende ingrediënten en bestaat voornamelijk uit water. De aanwezige toners op de markt bevatten meestal ook een hoge dosis alcohol en dit droogt de huid alleen maar uit! Daarnaast bevatten sommige toners maar een zeer kleine dosis aan goede ingrediënten waardoor ze je huid gewoon uitdrogen en geen voeding bieden. Bij SELF hebben we een milde reinigingsmelk met een dubbele werking. Ze reinigt het gezicht door talg, vuil en make-up te verwijderen en de pure oliën zullen tegelijkertijd de huid ook voeden.

Kies je huidverzorging best in functie van je leeftijd?

Elke huid heeft gezonde voeding en vocht nodig, zowel de jonge als rijpere huid. Maar we kiezen vaak onze huidverzorgingsproducten in functie van de huid, als je veel skin care merken moet geloven dan moet je namelijk rekening houden met je leeftijd. Dit is zeker niet waar, het is vooral belangrijk om te kijken naar jouw huidtype! Heb je een droge huid, eerder last van een vette huid of is het een combinatie van de twee? SELF is zowel geschikt voor de jonge als mature huid omdat de producten voeding geven, beschermen tegen externe invloeden en intens hydrateren. Leeftijd speelt dus absoluut geen rol! De rijpere huid kan wel specifiek de nachtcrème gebruiken omdat deze formule nog intenser inwerkt op fijne lijntjes, de celvernieuwing stimuleert en vochtverlies tot een minimum beperkt.

Verpakking en refilll

Gaan actieve bestanddelen niet sneller verloren in een potje?

De mythe zegt het volgende: actieve stoffen zouden in een potje sneller verloren gaan dan in een tube. Wanneer stoffen zoals antioxidanten of vitamine C in aanraking komen met zuurstof zou volgens bepaalde bronnen de werkzaamheid van deze ingrediënten achteruit gaan. Daarnaast kunnen bacteriën gemakkelijker in het potje terechtkomen omdat je er met je vingers inzit. Deze informatie is niet correct. Alle actieve ingrediënten van SELF worden aan verschillende testen onderworpen, via deze onderzoeken gaan ze na of de werkzame stoffen niet achteruit kunnen gaan en of de formule stabiel blijft. In huidverzorging worden stabiele vitaminen gebruikt die niet worden omgezet naar een actieve vorm door zuurstof, maar door de huidenzymes die zich in je huid bevinden. Met andere woorden: de vitaminen blijven dus gewoon stabiel tot je het op je huid smeert. Ten tweede is het absoluut niet waar dat een tube of pompje beter zou zijn dan een potje. Beide verpakkingen moet je sluiten en de actieve bestanddelen blijven gewoon werken. Daarnaast kunnen tubes en pompflesjes gaan verstoppen, de restjes krijg je er nooit goed uit. Dat potjes een broeihaard zijn van bacteriën is ook een verkeerde gedachte. Ja, er zullen zeker bacteriën in je potje terechtkomen maar dat heb je ook met het dopje van een tube of een pomp. Bacteriën zitten echt overal, dus ook op jouw favoriete pompje. Voor je begint te panikeren en ontsmetten, geen zorgen want dit kan absoluut geen kwaad! Er zitten al miljarden bacteriën op onze huid én we komen voortdurend in aanraking met bacteriën. Denk maar aan de deurklinken, je toetsenbord of gsm, die zitten vol bacteriën. Met onze SELF bamboe spateltjes kan je voortaan de crème op je huid smeren zonder met je vingers in een potje te moeten zitten.

Welke verpakkingsmaterialen gebruikt Self?

Onze producten bestaan uit natuurlijke ingrediënten, daarom is het belangrijk materialen te gebruiken die de juiste bescherming bieden. We werken met recyclagematerialen, zowel voor primaire als secundaire verpakking. De primaire verpakking is luchtdicht. We gebruiken plastic componenten zoals polyethylene (PE) en polyethylene terephthalate (PET). Deze bevatten geen sporen van ftalaten of verzachters, oestrogeenachtige materialen of bisfenol A, ook gekend als BPA. Uiteraard werden de verpakkingen goedgekeurd als primaire verpakkingsmaterialen voor cosmetica en voedingsmiddelen. Met andere woorden, er is garantie dat geen substanties worden overgedragen op het product in de verpakking. We hebben bewust gekozen om niet met glas te werken, omdat glas minder ecologisch is en ook minder veilig is in de badkamer. Lees hier meer.

Zijn de verpakkingen hervulbaar?

Bij Self staat duurzaamheid voorop. Om onze en jullie ecologische voetafdruk te verkleinen, bieden we ecologische navulverpakkingen aan voor dagcrème, nachtcrème, deodorant, body butter, body scrub en body wash.

Wordt jouw vraag niet beantwoord?

Vul het contactformulier in, mail naar team@naturalself.eu of stuur een Whatsapp berichtje naar +32 470 /21 99 87.

Tijdens de werkdagen beantwoorden we jouw vraag steeds zo snel mogelijk.