Antioxidanten in Skincare: wat & waarom?

Antioxidanten in Skincare: wat & waarom?

Antioxidanten in skincare: wat & waarom?

Een ingrediënt waarover je tegenwoordig héél erg veel hoort wanneer men spreekt over skincare, haarverzorging, zelfs make-up én over het eten dat je in je mond stopt: antioxidanten. Je kan ze niet meer wegdenken. Maar wat zijn antioxidanten, hoe werken ze en waarom heb je ze nodig?

Vecht tegen vrije radicalen

Je huid, je lichaam, het bestaat allemaal uit moleculen. Die moleculen bestaan uit atomen, wat de kleinste deeltjes in je lichaam zijn. 1 atoom heeft twee neutronen die aan elkaar verbonden zijn. Wanneer je spreekt over een vrij radicaal, is dat een atoom met maar 1 neutron en die wil zich binden aan iets anders. Vaak hecht een vrije radicaal zich met een ziekteverwekker en verlaat het ons lichaam. Zo werkt onze gezondheid. Maar negatieve externe factoren gaan de vrije radicalen in ons lichaam stimuleren: denk maar aan roken, stress, zon, … Er komen teveel vrije radicalen en die gaan zich hechten aan gezonde cellen. Zo worden goede cellen afgebroken. Hierdoor kan je ziektes ontwikkelen én het stimuleert zo ook huidveroudering! De afbraak van goede cellen moet je dus tegengaan en dat kan met antioxidanten.

Antioxidanten?

Ons lichaam is slim en antioxidanten zijn het natuurlijke mechanisme dat ons lichaam gebruikt om te vechten tegen die losgeslagen vrije radicalen. Maar naarmate externe factoren toenemen én we ouder worden, gaat het natuurlijke mechanisme slechter werken en moeten we dit ondersteunen met antioxidanten van buitenaf.

Daarom is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te kiezen boordevol antioxidanten. Zo werk je niet alleen aan een gezond lichaam, maar ook aan die mooie stralende huid. Maar antioxidanten kunnen dus ook in je crèmes zitten.

De grootste boosdoener.

De grootste boosdoener die je huid kapot maakt met vrije radicalen is UV-straling. Zowel UVA – wat de huidveroudering doet versnellen, maar ook UVB straling. Door onbeschermd in de zon te zitten, gaan de vrije radicalen in je lichaam compleet loco en gaan ze je huidlagen aantasten. Daarom is het ook nog eens extra belangrijk om niet alleen een goede SPF te smeren (binnenkort daarover een apart artikel!) maar let er op dat je ook kiest voor een zonnebeschermig met een breed spectrum! Zo bescherm je je huid tegen de UVB maar vooral ook tegen de huidverouderende UVA straling! Gelukkig bevatten heel wat skincare dezer dagen heel veel antioxidanten om bijvoorbeeld die zonneschade in te perken.

Antioxidanten in SELF skincare.

Je kan je huid een boost geven met antioxidanten in skincare waardoor ze de vrije radicalen gaan bestrijden. Maar welke antioxidanten kan je zoal vinden in de SELF skincare?

Eentje waar SELF ook heel grote fan van is, is vitamine C. Een lichaamseigen vitamine die je kan boosten door te smeren! Vitamine C is trouwens ook echt heel goed om zonneschade die je ziet door middel van pigmentvlekjes tegen te gaan! Ook vitamine E zit boordevol antioxidanten, en ook dat vind je terug in de producten van SELF!

Ik heb alle ingrediënten heel zorgvuldig geselecteerd omdat ze een speciale werking hebben. Denk maar aan de kokosolie wat ook vrije radicalen bestrijdt. Macadamia en sheaboter bevatten dan weer vitamine E. En het Marokkaanse goud, arganolie, zit ook boordevol antioxidanten. Mijn productjes staan dus te popelen om die vrije radicalen te bestrijden en jullie huid zo mooi mogelijk te houden!