De beste verzorging voor de probleemhuid

De beste verzorging voor de probleemhuid

De huid is ons grootste orgaan. Wist je dat het lichaam van een gemiddelde volwassene uit zo’n twee vierkante meter huid bestaat? Indrukwekkend! Dit grote orgaan heeft ook een heel belangrijke functie want het beschermt ons lichaam tegen slechte invloeden van buitenaf. Je draagt er dus best zorg voor! Maar je kan nog zo je best doen, niet iedereen is gezegend met een gezonde huid. Wanneer de huidbarrière verstoord geraakt kan dit leiden tot verschillende huidproblemen zoals acne, rosacea of eczeem. En die probleemhuid heeft aangepaste verzorging nodig, daarom vertel ik jullie vandaag graag over eczeem, couperose en rosacea.

Hoe ontstaat een huidprobleem?

First things first: vooraleer je verzorging kiest voor jouw huid is het belangrijk om te weten hoe een huidprobleem exact ontstaat. Zoals eerder aangehaald zijn huidproblemen het resultaat van een verstoorde balans van de huid. Hierdoor verdampt vocht sneller en kunnen irriterende stoffen en bacteriën gemakkelijker binnendringen in de huid waardoor ontstekingsverschijnselen ontstaan. Omdat de huidbarrière stuk is, is aangepaste huidverzorging heel belangrijk.

Maar hoe raakt die huidbarrière nu eigenlijk verstoord? Dat kan op allerlei verschillende manieren… het is dus moeilijk om de oorzaak echt te achterhalen! Zo kunnen simpele dingen vaak aan de basis liggen van het probleem. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn te warme douches, het gebruik van agressieve verzorgings-en cosmeticaproducten en parfum, zon en stress. Vaak speelt erfelijkheid ook een rol. Maar wat doe je nu aan zo’n huidprobleem? Daarvoor moet je eerst het probleem kennen, vandaag vertel ik jullie meer over eczeem, couperose en rosacea.

Eczeem: wat is het net?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid en een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wist je dat ongeveer 10 à 20% van de kinderen en zo’n 6% van de volwassen hier ooit mee te maken krijgt? Een erg hoog cijfer en voor alle mensen die hier mee te maken krijgen: je bent dus zeker niet alleen! Eczeem is vaak het gevolg van een droge huid. Door de eczeem verliest de huid veel vocht en bevat de huid ook minder vetten die van nature in de huid aanwezig zijn.

Eczeem heb je in allerlei verschillende vormen. Vaak is de oorzaak en ernst verschillend, maar deze vormen hebben ook gemeenschappelijke kenmerken. Een van de meest voorkomende vormen is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genaamd. Als je constitutioneel eczeem hebt dan heb je last van een overgevoelige huid. Je huid reageert dan veel sneller op tal van prikkels!

Symptomen

Eczeem kan zeer vervelend zijn en brengt heel wat lastige symptomen met zich mee. Doordat irriterende stoffen en/of bacteriën de huid gemakkelijk binnendringen ontstaat er een ontstekingsreactie. Door die ontsteking jeukt de huid, krijg je rode en droge plekken en schilfertjes zijn ook vaak een symptoom. Krabben maakt het probleem enkel erger, niet doen dus!

Rosacea en couperose

Rosacea en Couperose: twee huidaandoeningen die vaak door elkaar worden gehaald maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Als de huid couperose-gevoelig is dan wil dit zeggen dat de bloedvaatjes verwijd zijn en zichtbaar zijn op de huid. Vaak zijn ze rood van kleur maar ze kunnen ook paars of blauw zijn. Meestal zijn deze symptomen zichtbaar op de wangen en de neus. Je kent het wel: een gezonde rode kleur op de wangen als je bloost, maar bij couperose is die roodheid permanent op de wangen aanwezig, heel vervelend!

Als je naast die roodheid en bloedvaatjes ook ontstekingen hebt, dan spreken we van rosacea. Eigenlijk hebben de twee aandoeningen dus zeker gemeenschappelijke kenmerken, maar couperose leidt vaak tot rosacea. Bij rosacea is de kleur dikwijls veel feller en de huid is extreem gevoelig voor invloeden van binnen en buiten af. De huid voelt vaak zeer pijnlijk en branderig aan en het lijkt net alsof de huid verbrand is. Hoe rosacea nu exact ontstaat is niet zeker maar wat wel zeker is, is dat bepaalde factoren de symptomen kunnen versterken.

Uitlokkende factoren

Wanneer je last hebt van rosacea of couperose dan is het belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden. Er zijn bepaalde triggers die de symptomen nog kunnen verergeren en als je deze vermijdt kan je de symptomen vaak tot een minimum beperken. Algemeen geldt dat je best warme douches, cafeïne en alcohol kan vermijden. Ook is het heel belangrijk om je huid te beschermen tegen zonlicht want de straling kan couperose juist verergeren. Daarnaast is dit type huid overgevoelig en kan het niet goed tegen temperatuurverschillen en wind. En nog een gekende boosdoener: stress! In ons druk leventje hebben we voortdurend stress en dit kan eigenlijk een belangrijke factor zijn voor rosacea.

Betekent dit nu dat je echt niets meer mag? Zeker niet! Elke huid is verschillend en daarom kan je best zelf uitzoeken welke factoren jouw symptomen verergeren. Zo kan het best zijn dat jij helemaal geen last heb van temperatuurverschillen en je dus zeker een warme douche kan nemen! Daarom raad ik aan een lijstje bij te houden en zo op zoek te gaan naar jouw triggers.

Natuurlijke verzorging bij huidproblemen

Er bestaan verschillende huidproblemen zoals acne, psoriasis, couperose, rosacea… Een ding is zeker: ze hebben allemaal aangepaste huidverzorging nodig. Ik heb SELF opgericht toen ik te weten kwam dat mijn dochtertje zelf last had van eczeem. Je wil het beste voor je kind en daarom gingen we op zoek naar een product dat echt werkt. Er bestaan producten voor couperose, eczeem en andere problemen maar vaak zijn deze zeer agressief. Ze kunnen wel hulp bieden maar als je stopt met smeren komen de problemen gewoon weer terug. Erg vervelend! Na tal van beloftes en producten die echt niet werkten werd de ondernemer in mezelf wakker en dacht ik ‘waarom kan ik zelf geen product op de markt brengen?’ En zo is SELF geboren!

SELF is speciaal ontwikkeld voor de probleemhuid. Voor deze huid is een goede dagelijkse verzorging essentieel. De producten zijn 100% natuurlijk en bevat ingrediënten die een bewezen werking hebben. Zo bevat SELF sheaboter, kokosolie, macadamiaboter, aloë vera en arganolie die de huidbarrière versterken. Iets wat de probleemhuid echt nodig heeft want de balans van de huid is verstoord!

Het is zeker niet zo dat SELF jouw huidprobleem zal genezen, maar onze producten bieden verlichting en helpen de huidbarrière te herstellen! Heb je zelf nog vragen over bepaalde huidproblemen of onze producten? Het is soms een moeilijke zoektocht om de geschikte producten voor jouw huid te vinden. Daarom beantwoord ik met veel plezier al jullie vragen, stuur me gerust een mailtje naar team@nauralself.eu!