De houdbaarheid van je beautyproducten!

De houdbaarheid van je beautyproducten!

De houdbaarheid van je beautyproducten!

Begint het in de lente bij jou ook altijd te kriebelen om te gaan opruimen en … je-weet-wel, lenteschoonmaak te houden? Goed idee, en vergeet ook zeker niet de inhoud van je badkamerkastje! Want al die beautyproducten, die blijven natuurlijk niet eeuwig lekker fris en fruitig. Zal ik je alvast wat helpen met enkele tips?

WANNEER MOET IK BEAUTYPRODUCTEN WEGGOOIEN?

De allereerste tip is de makkelijkste: ziet het er er niet meer goed uit, heeft het product zijn orginele textuur verloren, stinkt het?​Meteen de vuilbak in!! P​otjes met teveel aan bacteriën en schimmels, dat wil je niet op je huid!

Er geldt ook een algemene regel: ​elk beautyproduct heeft op zijn verpakking een aanduiding waarop je kan zien hoelang je een product kan gebruiken eens geopend! Het symbool waar je naar op zoek moet gaan, is een open potje met daarboven een cijfer. Dat cijfer geeft het aantal maanden weer dat het product houdbaar is na opening. Staat er geen potje op? Dan vind je ongetwijfeld een échte uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Natuurlijk – zélfs rekeninghoudend met het symbool – laat ik altijd mijn gezond verstand spreken. Soms is een beautyproduct meegegaan op vakantie of slingert het al maanden rond in je handtas… Geen ideale omstandigheden voor je beautyproduct en dus hou ik altijd zelf mijn allereerste tip in het achterhoofd: kijk naar de textuur, kleur, geur, …

NOG ENKELE TIPS:

Producten in potjes hebben meestal ​de kortste houdbaarheid​. Logisch ook, het product wordt blootgesteld aan licht, lucht en bacteriën. Daarom raad ik altijd aan om producten uit een potje te gebruiken met een spateltje of een wattenstaafje en niet met je vingers erin te gaan. Heb je geen spateltje? Wij kunnen er altijd meesturen!

Voor producten op natuurlijke basis, dus ​met gebruik van natuurlijke bewaarmiddelen​, moet je ook opletten dat je de houdbaarheidsdatum niet overschrijdt – want deze zijn korter houdbaar dan producten met bewaarmiddelen. Andere gelaatsproducten ​met bewaarmiddelen​ zoals moisturizers, cleaners, foundations, zijn na opening vaak nog een jaar houdbaar.

Mascara vervang je best ​elke drie maanden​ en hier mag je écht niet teveel risico’s mee nemen. Een ooginfectie is helaas geen pretje en dat kan je makkelijk vermijden door op tijd je mascara te vervangen. Andere oogproducten zoals een oogpotlood (wat je gaat slijpen) kan je wel een jaar gebruiken. Af en toe eens ontsmetten is helemaal top!

Vloeibare eyeliner en lipgloss vallen in hetzelfde schuifje: 6 maanden houdbaar!

Oogschaduw en andere poeders kan je zelfs anderhalf jaar houden. Het zijn droge producten en die zijn makkelijker houdbaar.