Drie jaar SELF: een terugblik op de voorbije jaren

Drie jaar SELF: een terugblik op de voorbije jaren

Intussen is het drie jaar geleden dat SELF meer dan een project in mijn hoofd was, de eerste potjes werden geleverd en de eerste verkoop startte. Soms besef ik het niet goed dat we na die drie jaar al zo ver staan! In deze periode is er ook zoveel veranderd: Het lijkt allemaal zo snel te gaan! Er is heel wat veranderd in die drie jaar tijd. Intussen zijn we met een fantastisch team van 4 mensen en 3 freelancers, en zit ik dus niet meer alleen aan mijn keukentafel doosjes te vouwen. Waar ik ooit begon met 1 palet in de garage , hebben we nu een mooi magazijn waarin al onze producten zorgvuldig worden gestapeld. In de drie jaar tijd heb ik moeten leren omgaan met de moeilijkheden die het ondernemen met zich meebrengt, met camera’s, interviews, onderhandelen met zakenpartners, het bestuderen van nieuwe skincareproducten, …. het is een groot, spannend en fantastisch avontuur! Ook internationaal zijn de eerste stappen gezet! De verschillende awards voelen als een bevestiging dat we ‘goed bezig zijn’.

Omgaan met uitdagingen

Ik zou liegen als ik zeg dat alles van een leien dakje liep. Elk bedrijf ondervindt wel eens moeilijkheden, en iedereen komt obstakels tegen, al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo. Die kant van ondernemen zien we gewoonweg veel minder op social media, alles lijkt perfect maar geloof me, niets is minder waar. Ondernemen is net omgaan met de vele brandjes, omgaan met de obstakels, oplossingen zoeken, niet treuren maar verder doen. Tijdens de afgelopen drie jaar heb ik al verschillende keren gedacht ‘oh nee dit kan niet’, deksels die fout geleverd waren, productiefouten, vertragingen, ….

Als startup kom je voor een groot aantal uitdagingen te staan, het financieel deel is misschien nog wel de grootste uitdaging. Want op het einde moeten er voldoende middelen zijn om nieuwe stock aan te kopen én produceren. Maar ondernemen, dat is elke dag omgaan met al deze problemen en het als een spel zien, waarin je elke keer weer zoekt naar de oplossing. Ik geef toe, soms schiet ik wel even in ‘wat nu’, maar al snel probeer ik de situatie te zien zoals ze is, om vervolgens op zoek te gaan naar hoe het aan te pakken.

De mooie momenten

Nu ben ik toevallig met de ‘minder mooie’ kant van ondernemen begonnen, maar eigenlijk zijn er nog veel meer fijne momenten. Ik ben zo ontzettend trots op mijn team, elke dag werken we samen aan de toekomst van SELF en het is fijn om te zien hoe sterk we samen zijn! Dat teamgevoel is zo belangrijk en helpt echt om er voor 100% voor te gaan. Daarnaast krijg ik dagelijks zoveel mailtjes, of reviews van tevreden klanten en dat geeft een grote dosis energie. Weten dat je niet enkel je dochter helpt, dat is echt een super gevoel! Ik doe mijn werk met hart en ziel, en ik ben heel dankbaar voor het team rondom mij en de investeerders die mee in SELF zijn gestapt. Ondernemen is kansen durven nemen, is soms springen, is kwetsbaar durven zijn … alleen dan kan je groeien, alleen dan kan je iets verwezenlijken.

 

Internationale pers en awards

In die drie jaar hebben we ook veel persaandacht gekregen, zowel in België als er buiten. Internationale magazines zoals Vogue en The Cosmopolitan schreven al over SELF. Ik besef het soms niet goed, het lijkt zo onwezenlijk dat we als ‘klein’ Belgisch merk op deze korte periode in de grote bladen mogen staan. Ik ben trots op het feit dat we al mooie prijzen in ontvangst hebben mogen nemen van internationale beauty pers in Italië, the UK en US voor beste natuurlijke en vegan producten. In de jury zetelen experts uit de beauty sector, dat geeft toch ook een stuk bevestiging van “hé, het is je gelukt om een puur en gezond product op de markt te brengen! :-)”

SELF binnen 5 jaar

We zijn continu druk bezig met het hier én nu, toch heb ik al veel plannen voor de toekomst. SELF zie ik binnen 5 jaar nog steeds met hetzelfde toffe team, maar dan nog iets groter. Stap voor stap groeien, het productassortiment nog uitbreiden en buiten de Vlaamse grenzen treden. Grootse plannen waar we rustig aan doorwerken 🙂

De eerste stappen buiten ons klein landje zijn wel al gezet, SELF vind je ondertussen als in de UK, Polen en The United States. Vorige maand waren we aanwezig op Beauty World Middle East, een toonaangevende beurs voor de beauty sector. Een groot avontuur en ik ben zo benieuwd of het ons lukt om vrouwen en mannen uit de Middle East kennis te laten maken met SELF.

Begin bij het begin

Een bedrijf, een nieuw merk, een product …. niets ontstaat meteen. We weten vaak waar we naartoe willen maar de weg naar dat doel is lang. Als ik een tip mag geven aan startende ondernemers: begin bij het begin en doe alles in stappen en geniet van elke stap. Blijf steeds in jezelf geloven en laat je niet van je pad brengen. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen hoe jij het moet doen, maar op het einde is het belangrijk dat jij in je merk en jezelf gelooft. In het begin stond ik er helemaal alleen voor, maar nu kan ik rekenen op mijn team. Als je jezelf omringt met de juiste mensen kan je nog meer bereiken.

Op naar nog meer mooie jaren!

Liefs Team SELF