Een gezond lichaam start bij een gezonde huid

Een gezond lichaam start bij een gezonde huid

Voeding is een hot topic. Intermittent vasten, vegan koken, keto… Magazines bulken van de artikels over voeding. Dat we nadenken over wat we in onze mond stoppen is een goede zaak. Maar het verbaast me dat impact van wat we onze huid smeren op onze gezondheid zo vaak onderbelicht blijft. Want een gezonde huid is dé basis van een gezond lichaam.

Droom je van een gezond lichaam? Kijk dan eens kritisch naar wat je op je huid smeert. Want als grootste orgaan speelt de huid een cruciale rol bij je gezondheid. Onze huid weegt zo’n zeven à tien kilo, is bijna 2 m2 groot en beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar wist je dat je huid nog andere belangrijke functies heeft? Zo zorgt je huid voor de aanmaak van vitamine D (die belangrijke vitamine waar zovelen onder ons een tekort aan hebben), reguleert ze de lichaamstemperatuur voert ze afvalstoffen af. Je huid vormt als het ware een beschermende ‘verpakking’ voor je lichaam. Iedere lichaams- of gelaastscrème dringt door de huidlagen heen en speelt zo ook mee in wat er zich binnenin je lijf afspeelt.

Ook ik heb jarenlang rommel op mijn gezicht en lijf gesmeerd.

Mijn moeder heeft me van jongsaf geleerd om mijn lichaam elke dag kop tot teen in te smeren. Een goede gewoonte, dankjewel mama! Maar welke crème ik gebruikte? Daar dacht ik in mijn jonge jaren totaal niet over na. Een leuke verpakking of straffe korting was vaak genoeg om me overstag te doen gaan. Dat veranderde toen ik zwanger was van Michelle. Plots voelde het heel fout om crèmes vol chemische ingrediënten op mijn zwangere lijf te smeren. Dat kon toch niet goed zijn voor mijn baby? Toen Michelle als klein ukkie al zware last kreeg van eczeem wist ik genoeg. België had nood aan gezonde verzorgingsproducten die je huid écht voeden en zo je gezondheid ten goede komen.

Je huid als spiegel

Droge vlekjes, roodheid, acné of andere huidkwalen? Huidveranderingen kunnen het signaal zijn dat er binnenin je lichaam iets misloopt. Je werkt als een spiegel en wil je iets vertellen.

Een gebrek aan belangrijke vitaminen en antioxidanten kan aan de basis liggen van een verstoorde huid. Want voor een stralende huid moet je lichaam over alle nodige voedingsstoffen beschikken.

Het geheim om je huid in topvorm te houden? Leer écht kijken naar je huid en speel in op haar behoefte. Geef een droge huid een extra dosis hydratie. Onzuiverheden pak je aan met een zachte scrub.

Waarom onze topingrediënten jouw huid én gezondheid echt een boost geven

Bij SELF gaan we voor 100% natuurlijk. Dat betekent geen artificiële kleuren of geuren, geen parabenen of andere chemische bestanddelen! Onze producten bevatten enkel de beste voedende ingrediënten van moeder natuur. Ingrediënten die je met een gerust hart op je lijf mag smeren.

PS: Wist je al dat al onze producten dermatologisch getest zijn voor de gevoelige huid én een irritatiescore van 0.00 behaalden? Het bewijs dat onze producten net zo zacht zijn als we al die tijd beweerden.

Klaar voor een korte les biologie? Ik leg je graag uit wat onze BIG 5 ingrediënten juist doen voor jouw huid en gezondheid.

Kokosolie

Deze natuurlijke mooimaker staat bekend om haar genezende kracht bij wonden, een verbrande huid en kneuzingen. Een greep uit de ‘wonderstofjes’ in koksolie:

Gezonde vetzuren: Kokosnoot bestaat uit 50% laurinezuur: een van de meest effectieve zuren tegen schimmels en bacteriën! Een must bij huidproblemen als acne, psoriasis en eczeem!

  Antioxidanten: Kokosnoot zit boordevol antioxidanten (vitamine E, fytosterolen en polyfenolen): krachtige bestanddelen die vrije radicalen bestrijden en onze huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

  De voordelen voor jouw huid?

  • Werkt antibacterieel en ontstekingsremmend
  • Herstelt de beschadigde huid
  • Bevordert de huidelasticiteit en beschermt tegen vroegtijdige veroudering.

  Argan

  Marokkaanse vrouwen zweren al eeuwenlang bij de olie uit de arganboom om huid, nagels en haren glanzend te houden. Benieuwd naar de samenstelling? Enkele krachtpatsers op een rij.

  Anthraquinone: werkt antibacterieel, pijnstillend en doodt schimmels.

  Vitamines A, E en C: deze sterke antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en werken anti-verouderend.

  Sterolen en polysaccharides: werken anti-inflammatoir, verlichten jeuk en gaan vochtverlies tegen.

  Minozuren, lipiden, tannines, saponine

  • Aminozuren: bouwstenen van eiwitten. Ze versterken het bindweefsel en leveren de huid essentiële stoffen, waardoor ze zacht en elastisch blijft.
  • Lipides ondersteunen de huidbarrière.
  • Tannines werken als antioxidant en bestrijden vrije radicalen. Daarnaast reinigen ze de poriën zonder de huid uit te drogen.
  • Saponine: werkt reinigend en bestrijdt tegen schimmels, bacteriën en virussen.

  De voordelen in een notendop:

  • kalmeert de huid en vermindert irritaties
  • bevordert het genezingsproces en helpt bij huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis.
  • werkt pijnstillend, antibacterieel en doodt schimmels.

  Macadamia

  De grote troef van macadamia? Haar huidverjongende effect én herstellende kracht bij huidaandoeningen. Macadamia bevat ontzettend veel stofjes die jouw huid én lijf een boost geven:

  Essentiële vetzuren: Macadamia is rijk aan essentiële vetzuren die de huidbarrière versterken, de huid vochtig en soepel houden en ontstekingen tegengaan. Een must, want vetzuren worden niet door het lichaam aangemaakt en moet je dus via een andere weg binnenkrijgen.

   Vitamines

   • Vitamine A: celvernieuwing.
   • Vitamine B: bevordert de aanmaak van essentiële bouwstenen van de huid en bestrijdt roodheid. Zeer effectief bij huidproblemen en goed voor de vochtbalans!
   • Vitamine E: stimuleert huidherstel en de aanmaak van collageen.

   Belangrijke zuren:

   • Palmitoleïnezuur: Macadamia is een van de belangrijkste bronnen van palmitoleïnezuur. Met het ouder worden maakt ons lichaam deze stof steeds minder aan, waardoor wordt de huid minder elastisch en droger wordt.
   • Oliezuur: bevordert het regeneratieproces en houdt de huid gehydrateerd.
   • Stearinezuur: beperkt het vochtverlies tot een minimum. Zeer effectief bij een droge huid!
   • Linolzuur en linoleenzuur: herstellen de huidbarrière en houden de huid gehydrateerd.

   De voordelen van macadamia voor jouw huid:

   • Vertraagt het verouderingsproces.
   • Beschermt de vochtbalans van de huid.
   • Helpt littekens, zonnebrand, eczeem en andere huidirritaties herstellen.
   • Verbetert de doorbloeding in de huid en reduceert striae.

   Sheaboter

   Om haar en huid te beschermen is sheabutter een oeroud middel.

   Vitamineboost

   • Vitamine A: voor celvernieuwing, verbetert de textuur van de huid en bestrijdt rimpeltjes en vlekken.
   • Vitamine D: verbetert littekens en huidproblemen (zoals luieruitslag, striemen, en eczeem.)
   • Vitamine E: beschermt de cellen en stimuleert de aanmaak van collageen
   • Vitamine F: rijk aan essentiële vetzuren die de huid hydrateren en helpen herstellen.

   Complexe vetzuren: Sheaboter is rijk aan complexe vetzuren zoals allantoïne, kaneelzuur, oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Die vullen het gehalte van lipiden in de huid aan, wat vochtverlies tegengaat, de barrièrefunctie versterkt en de hoornlaag verzacht.

   • Allantoïne: bevordert het genezingsproces van de huid
   • Kaneelzuur: werkt ontstekingsremmend en is zeer effectief bij huidaandoeningen zoals rosacea en dermatitis.

   De voordelen in een notendop

   • intens hydraterend en herstellend.
   • Versterkt de barrièrefunctie van de huid.
   • Helpt huidirritatie en huidaandoeningen (zoals eczeem, dermatitis en psoriasis) verbeteren.
   • Bestrijdt rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken.

   Aloë Vera

   In de Oudheid al gebruikten Griekse artsen de plant als medicinaal middel. Ontdek deze natuurlijke krachtpatser.

   Anthraquinone: werkt antibacterieel, pijnstillend en doodt schimmels.

   Vitamines: Vitamine A, E en C zijn sterke antioxidanten, belangrijk zijn voor het neutraliseren van vrije radicalen en gekend om hun anti-verouderende werking. De kracht zit in de combinatie van de drie.

   Sterolen en polysaccharides: werken anti-inflammatoir, kalmeren de huid en beschermen tegen vochtverlies.

   Aminozuren, lipiden, tannines, saponine

   • Aminozuren: bouwstenen van eiwitten. Ze versterken het bindweefsel en leveren de huid essentiële stoffen, waardoor ze zacht en elastisch blijft.
   • Lipides ondersteunen de huidbarrière.
   • Tannine werken als antioxidant en bestrijden vrije radicalen. Daarnaast reinigen ze de poriën zonder de huid uit te drogen.
   • Saponine: werkt reinigend en bestrijdt tegen schimmels, bacteriën en virussen.

   Enzymes: De enzymes waaronder alliase, lipase en cellulase breken eiwitten af in aminozuren en bieden zo energie voor de cellen in ons lichaam, ook de huidcellen.

   Auxines en gibberellinen: bevorderen het genezingsproces van de huid en werken ontstekingsremmend. Interessant bij psoriasis, acne en eczeem.

   Heb jij deze blog tot het einde gelezen? Dan mag jij jezelf een echte huidexpert noemen! Ik vind het belangrijk dat je weet wat je op je huid smeert én waarom. Wil je meer weten of zit je met vragen? Shoot! Ik help je graag op weg naar die heerlijke gezonde glow!

   Liefs, Team SELF