HELP! PIGMENTVLEKKEN!

HELP! PIGMENTVLEKKEN!

Met de zomer in aantocht zijn vragen over pigmentvlekken nooit veraf! Wat zijn pigmentvlekken? Wat kan je eraan doen? Hoe kan je ze verzachten? Kunnen ze ook écht weg? Ik vertel het je vandaag in deze blog!

WAT ZIJN PIGMENTVLEKKEN?

In je huid, welke huidskleur dan ook, zit pigment, een stof die in wetenschappelijke termen ook wel eens melanine genoemd wordt. En zodra je huid in contact komt met de zon, gaat je huid als bescherming pigmentcellen aanmaken.

Zo krijg je dus dat bruin kleurtje tijdens een zonvakantie. Maar hoe hou je er nu pigmentvlekken aan over? Pigmentvlekken ontstaan wanneer de aanmaak verstoort wordt en er teveel melanine wordt aangemaakt. Deze melanine hoopt zich op en zo krijg je een pigmentvlek. De grootste boosdoener van pigmentvlekken is dus de zon, maar uiteraard zijn er ook andere factoren die pigmentvlekken kunnen uitlokken zoals pigmentvlekjes na een wondje of puistje, ouderdom, het gebruik van irriterende stoffen in je huidverzorging, … maar ga er maar van uit: de zon blijft de grootste boosdoener!

HOE KAN IK PIGMENTVLEKKEN TEGENGAAN?

Sommige mensen hebben een aanleg voor pigmentvlekken, zij moeten zich dus extra beschermen als ze in de zon gaan. Maar uiteindelijk geldt voor iedereen: bescherm je tegen de zon – winter en zomer.

WAT KAN IK DOEN ALS IK PIGMENTVLEKKEN HEB?

Is het kwaad geschied en heb je pigmentvlekken in het gelaat? Dan zijn er wel heel wat ingrediënten en behandelingen die soelaas kunnen bieden. Ik herhaal helaas wel: kunnen bieden, want soms werkt het en soms ook helaas niet!

Welke ingrediënten zijn aan te raden? Ik lijst ze hier voor je op: ga ernaar op zoek in je huidverzorging!

Het meest gekende en bewezen ingrediënt dat je ook véél terugvindt in huidverzorging is vitamine C. Niacinamide en zoethoutwortelextract zijn twee ingrediënten waar je ook zeker naar op zoek kan gaan! Glycolzuur gaat bij het gebruik in hoge concentraties misschien helpen als je vlekjes eerder oppervlakkig zijn.

Ga je langs bij de dermatoloog voor je pigmentvlekken? Dan kan je op voorschrift een speciaal recept krijgen voor een product dat je kan afhalen bij de apotheek; hier wordt vaak vitamine A in gebruikt. Vitamine A is dus niet alleen een bewezen ingrediënt tegen rimpeltjes, maar dus ook tegen pigmentvlekjes!

EN WAT KAN ER HELPEN QUA BEHANDELING?

Pigmentvlekken kan je ook proberen te verzachten of verminderen met enkele behandelingen. Het meest eenvoudige en budgetvriendelijke is een peeling. Je kan eerst proberen op met een (veilige!) peeling thuis een kuur op te starten: denk maar aan peelings met glycolzuur (voor de droge huid) of salicylzuur (eerder voor de gemengde tot vette huid). Maar thuis-peelings hebben natuurlijk, voor de veiligheid, niet zo’n erg hoge concentratie. Daarom is een doorverwijzing naar een specialiste zeker ook aan te raden! Huidspecialisten hebben speciale peelings met hogere concentraties. Je kan een kuur opstarten om je pigmentvlekken te verminderen. Let wel: zo’n peelingkuur is so-wie-so aan te raden na de zomer, want je mag tijdens zo’n kuur écht niet in de zon. Dus ideaal om je huid op te frissen na de zomer of in de winter!

Zijn peelings ook niet succesvol? Dan kan je altijd nog informeren bij de dermatoloog naar speciale laserbehandelingen.

Maar uiteraard geldt, beter vermijden en dus is een zonnebescherming echt een aanrader !