Ingrediënt onder de loep: vitamine C in SELF

Ingrediënt onder de loep: vitamine C in SELF

Iets wat we waarschijnlijk allemaal gehoord hebben in onze kindertijd: “Je moet veel vitamientjes eten, daar word je groot en sterk van.” Vitaminen zijn van cruciaal belang voor onze gezondheid maar het lichaam maakt deze stoffen niet of te weinig aan. Daarom is evenwichtige voeding zo belangrijk, via de dagelijkse portie groenten en fruit krijg je heel wat vitaminen binnen. Maar hoe zit dat met huidverzorging? Op regelmatige momenten zet ik één ingrediënt van SELF in de kijker en vandaag is dat vitamine C! Welke invloed heeft het op onze huid en wat is het gevolg van een tekort?

Het belang van vitamine C

Vitamine C, ook gekend onder de wetenschappelijke naam ascorbinezuur, is een van de meest gekende vitaminen. Volkomen normaal want deze vitamine heeft heel wat voordelen voor jouw gezondheid! Het stimuleert je energieniveau, het zorgt voor sterke botten en versterkt je concentratievermogen. Natuurlijk ga ik het vandaag niet over deze voordelen hebben, maar over het belang voor de huid.

De antioxiderende werking

Waarom vitamine C zo belangrijk is voor de huid? Het is een krachtige antioxidant die de huid dagelijks beschermt tegen vrije radicalen. Externe factoren zoals UVA-stralen, luchtvervuiling en roken kunnen ervoor zorgen dat vrije radicalen ontstaan, dit zijn kleine schadelijke deeltjes die de huid beschadigen. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan waardoor de huid slapper wordt en de elasticiteit sterk vermindert. Dit resulteert in een doffe en grauwe huid en het kan zelfs huidveroudering veroorzaken! Die eerste fijne lijntjes en rimpels? Ja, die kunnen het gevolg zijn van deze schadelijke deeltjes.

Huidveroudering kunnen we niet tegengaan of stoppen, het is een natuurlijk proces maar we kunnen de huid wel gezond en mooi houden met behulp van deze antioxidanten.

Het stimuleert de aanmaak van collageen

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en daardoor draagt het bij tot een stevige huid. De mature huid heeft dus zeker baat bij producten op basis van vitamine C, omdat de collageenproductie aanzienlijk afneemt naarmate we ouder worden. Daarnaast is vitamine C ook van cruciaal belang voor de genezing van wondjes.

Het werk goed tegen zonneschade en pigmentvlekken

Vitamine C draagt bij tot een egale huid. Het zorgt voor vervaging van bruine plekjes en ondersteunt de werking van je SPF waardoor je de huid beschermt tegen de zon. Daarnaast kan het acne verminderen en het helpt ook bij de huidaandoening rosacea.

Het gevolg van een tekort aan vitamine C

Dat een tekort aan vitamine C nadelen heeft hoef ik je niet uit te leggen. Het kan ervoor zorgen dat wondjes minder snel en zelfs niet goed genezen, je kan last krijgen van een verminderde weerstand en vermoeidheid is ook een gevolg. Door een tekort aan vitamine C kunnen er problemen ontstaan met de opbouw van het bindweefsel en dat zorgt ervoor dat de huid elasticiteit verliest. Als je genoeg fruit en groenten eet en evenwichtig eet, dan is een vitamine C tekort eerder zeldzaam.

“vitamine

Vitamine C in jouw huidverzorging

Nu weet je al dat vitamine C een onmisbaar ingrediënt is van jouw huidverzorging! Vooraleer je nu massaal vitamine C op je huid gaat smeren zijn er toch nog enkele puntjes waar je best op let bij het kiezen van de juiste producten.

  • Vitamine C werkt nog veel beter in combinatie met andere antioxidanten. Vitamine C en E vormen echt een gouden duo! Kijk dus goed na of jouw favoriete product ook andere vitaminen bevat. SELF bevat kokosnoot, aloë vera, arganolie, sheaboter, macadamia en oliën van mandarijn en geranium. Deze natuurlijke ingrediënten bevatten een hoge dosis aan vitaminen en de kracht zit in de combinatie. Al deze ingrediënten versterken elkaars werking en vormen een goed team.

  • De dosis is belangrijk. Staat vitamine C ergens helemaal van onder op de ingrediëntenlijst? Dan mag je verwachten dat de dosis nihil is.

  • Volgens bepaalde bronnen kies je best voor tubes of pompjes, omdat actieve bestanddelen zoals vitamine C in een pot sneller verloren gaan als ze in contact komen met zuurstof.

    Het is niet waar dat een tube of pompje beter zou zijn dan een potje. Beide verpakkingen moet je sluiten en de actieve bestanddelen blijven gewoon werken. Al de producten van SELF werden aan een grondige test onderworpen om te zien of het product stabiel is en de goede werking blijft. In huidverzorging worden stabiele vitaminen gebruikt die niet worden omgezet naar een actieve vorm door zuurstof, maar door de huidenzymes die zich in je huid bevinden. Met andere woorden: de vitaminen blijven dus gewoon stabiel tot je het op je huid smeert.

  • Overdaad kan juist slecht zijn, dat geldt voor alles. Een te hoge dosis kan zelfs voor irritatie en huidproblemen zorgen.

Heb je nog vragen over de ingrediënten of kan ik je met iets anders helpen? Dan mag je mij zeker een mailtje sturen: team@nauralself.eu