Stralend terug naar school: verzorging voor de jonge huid

Stralend terug naar school: verzorging voor de jonge huid

Het is zover: binnen enkele dagen zit de zomervakantie er op voor veel kinderen. Na twee deugddoende maanden vakantie nemen ze weer plaats achter de schoolbanken. Het is altijd wat wennen hé, zowel voor de ouders als de kids om na zo’n lange vakantie weer aan de slag te gaan. ’S morgens is het stress stress en nog eens stress want de kinderen moeten nog aangekleed worden, de dagelijkse boterhammen worden nog gesmeerd en daarna is het hoog tijd om te vertrekken. We hebben in die korte ochtenden dus vaak niet veel tijd voor huidverzorging. Maar de jonge huid is kwetsbaar en heeft aangepaste verzorging nodig. Toch weten veel jongeren niet hoe ze hun huid het beste verzorgen, daarom deel ik vandaag enkele tips waardoor iedereen stralend terug naar school gaat!

Verzorging per huidtype

Ik kan het niet genoeg benadrukken maar huidverzorging start met kennis over de huid. Er zijn verschillende huidtypes en elke huid heeft andere noden. Een huidprobleem kan je niet aanpakken als je de oorzaak niet kent!

In het algemeen kan je de volgende huidtypes onderscheiden:

  • Normale huid, een gezonde huid die volledig in evenwicht is.

  • Droge huid, deze voelt trekkerig, ruw en droog aan. De droge huid kan het gevolg zijn van tekorten aan bepaalde stoffen of vocht.

  • Gemengde huid, waarbij de T-zone vaak vettiger is dan andere zones. Ook dit huidtype kan de indicatie zijn van bepaalde tekorten.

  • Vette huid, die glimt, acnegevoelig is en grove poriën heeft.

De normale huid is de benaming voor een huid die in evenwicht is. De poriën zijn fijn en de huid is zacht, soepel en mat. Daarnaast heeft dit type huid een goede bloedcirculatie. De normale huid is dus gezond en de barrière beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Toch moet je ook voor dit huidtype goed zorg dragen en zowel ’s morgens als ’s avonds de huid goed reinigen.

Spijtig genoeg zijn we niet allemaal gezegend met een normale huid. De gemengde en vette huid is vaak een indicatie van een tekort aan bepaalde stoffen. In de puberteit ondergaat het lichaam veel veranderingen en dit heeft invloed op de huid. Zo hebben veel tieners last van een vette huid, waarbij de huid glimt en puistjes ontstaan. Als de huid meer glimt wil dit zeggen dat er extra talg wordt aangemaakt omdat de huid voeding nodig heeft.

vaak gaan mensen dan agressieve producten gebruiken die de huid nog meer uitdrogen en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, niet doen dus! De combinatie van een glimmende huid en puistjes is natuurlijk heel vervelend. Maar hoe ontstaat acne nu net?

De oorzaak van acne

Acne is absoluut niet fijn en kan het zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Toch mogen huidproblemen zoals acne helemaal geen taboe zijn want het is eigenlijk volkomen normaal. Tijdens de puberteit verandert het lichaam en door hormonale veranderingen krijg je last van huidproblemen. Daar zijn puistjes dus eentje van!

Onzuiverheden ontstaan wanneer dode huidcellen en talg samen ophopen in de poriën. Tijdens de puberteit draait de talgproductie vaak overuren en daardoor kunnen de poriën verstopt geraken. Een verstopt kliertje is een mee-eter, dit kan zwart zijn door de dode huidcellen of wit door opgehoopte talg. Wanneer de bacterie Propionbacterium acnes zich ontwikkelt in deze kliertjes, dan krijg je te maken met een ontsteking. Het gevolg? Die vervelende rode puistjes!

Naast deze bacterie zijn er ook nog andere oorzaken van acne. Zo kunnen verkeerde cosmeticaproducten, stress, suikerrijke voeding, zon of roken ook aan de basis liggen van huidproblemen.

Verzorging voor de jonge en acnegevoelige huid

Bij SELF geloven we niet in een complexe routine met zo’n tiental producten waarvan je niet weet wat ze doen. Ik weet het, veel huidverzorgingsmerken verkopen een gigantische lijn aan producten maar eigenlijk heeft onze huid dit allemaal niet nodig. Het belangrijkste wat je moet onthouden zijn de drie stappen reinigen, kalmeren en verzorgen/hydrateren. Onze producten zijn rijk, 100% natuurlijk en zeker niet vet. Ze trekken diep in de huid!

Stap 1: reinigen met een milde reiniger

Er zijn veel producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor de acnegevoelige huid, maar het probleem met deze producten is dat ze vaak te agressief zijn voor de huid. Het kan de problemen zelfs verergeren én de huidbarrière beschadigen, deze beschermt onze huid tegen slechte invloeden van buitenaf. Wat je dan wel moet doen? De huid dagelijks zowel in de ochtend als ’s avonds reinigen met een milde reiniger. Onze Boost of Freshness Lotion is mild en verwijdert overtollig talg en dode huidcellen waardoor je de groei van bacteriën geen kans geeft.

Stap 2: scrubben om poriën schoon te maken

Twee keer week gebruik ik na de Lotion onze Boost of Oxygen Facial Scrub, een milde en natuurlijke scrub op basis van rijstkorrels die de poriën reinigen. Het verwijdert dode huidcellen en voedt de huid diep en intensief door de pure oliën. De meeste scrubs op de markt zijn zeer agressief waardoor overmatig gebruik de huid juist beschadigt. Onze scrub is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en daar willen we een verschil mee maken!

Stap 3: de huid voeden met een dag- en nachtcrème

De huid komt de volledige dag in aanraking met externe invloeden. Onze All Day Dreamer dagcrème en All Night Starlight nachtcrème zijn 100% natuurlijk en bevatten actieve bestanddelen die de huid de volledige dag en nacht herstellen en beschermen tegen schadelijke invloeden.

Heb je nog vragen over de verschillende huidtypes of onze producten? Stuur me zeker een mailtje via team@nauralself.eu!

Meer lezen over de verschillende huidtypes kan ook hier: naturalself.eu/nl/voor-wie