Weet wat je smeert

Weet wat je smeert

Een badkamer boordevol beautyproducten, maar geen enkel idee wat er in die producten zit. Je gaat ervan uit dat het goed is. Dat was bij mij zo, tot enkele jaren geleden, toen de problemen met de huid van mijn dochtertje begonnen. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in WAT er net in al die producten zit én inspireerde het me om met SELF te beginnen. Lees jij soms wel eens het etiket van je beautyproducten?

Bij SELF vertrekken we vooral van dié ingrediënten die goed zijn voor je huid!

Lees de INCI-lijst!

De ingrediëntenlijst van een beautyproduct (de INCI-lijst) een beetje leren begrijpen, kan je al heel wat vooruit helpen. Alle gebruikte ingrediënten moeten in de lijst worden vermeld. Alles écht snappen is niet evident! Je kan ook nooit volledig op zo’n INCI lijst afgaan, want alleen de ingrediënten met een bepaald percentage moeten in volgorde worden geplaatst, ingrediënten die minder dan 1% voorkomen staan in willekeurige volgorde aan het einde van de lijst. De ingrediëntenlijst begint dus met de stof die het hoogste gehalte heeft, hoe hoger een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de relatieve concentratie van deze stof dus is. In de lijst wordt geen onderscheidt gemaakt tussen actieve stoffen (verantwoordelijk voor de werking van het product) en hulpstoffen (nodig voor de stabiliteit van het product).

Zoek wat jouw huid nodig heeft!

Het lezen van de INCI is wel een manier om te zien wat er effectief in de producten zit. Door de INCI-lijst een beetje te leren lezen, en je misschien wat te verdiepen in ingrediënten, kan je zo echt actief op zoek gaan naar wat jouw huid nodig heeft én kan je vooral ingrediënten vermijden die je niet wil! Zo kan je zoeken naar bepaalde ingrediënten die voor dat extraatje kunnen zorgen. Zo kan een vette huid bijvoorbeeld baat hebben met extra BHA-exfoliant.

Hoe lees je zo een INCI-lijst?

Hoe moet je nu zo een ingrediëntenlijst lezen? Als je opzoek gaat naar een bepaald ingrediënt, of je koopt een product omdat er op staat dat het een bepaalde stof bevat, check dan eerst of het in de bovenste deel van de lijst staat. Staat het ingrediënt in de onderste helft van de lijst, dan is de kans groot dat de concentratie te laag is om iets te betekenen voor je huid en zal de stof niets actiefs doen aan je huid. Soms zit het er gewoon in opdat dit kan vermeld worden op de verpakking. Let op, dit is niet altijd het geval. Zo zal Tocopheryl Acetate (Vitamine E) meestal slechts rond de 1 % voorkomen in een product omdat dit anders mogelijks irriterend zou kunnen zijn voor de huid.

SELF = volledig natuurlijk!

SELF bestaat enkel uit ingrediënten van 100% natuurlijke grondstoffen! En ik heb gekozen voor verschillende actief werkende stoffen die in grote hoeveelheden in de producten zitten! In een volgende blog gaan we een INCI-lijst van een SELF product van begin tot einde onder de loep nemen! Wil je intussen zelf al onze ingrediëntenlijst checken? Dat kan! Bij elk product zetten wij geheel transparant de ingrediënten bij! Op de ingrediënten pagina vind je meer info over onze hoofdingrediënten en kan je lezen waarom SELF een duurzaam merk is!