Welk huidtype heb jij?

Welk huidtype heb jij?

Wist je dat… heel veel mensen ­ zelfs tot 80% blijkt uit onderzoeken ­ hun huidtype helemaal niet kennen of zichzelf een verkeerd huidtype aanmeten? Om een mooie huid te bekomen, is het net heel erg belangrijk dat je het juiste huidtype vaststelt of laat vaststellen door een professional. Zo kan je de juiste verzorging en producten kiezen die bij jouw huid passen!

HOE BEPAAL JE JE HUIDTYPE?

Heb je echt helemaal geen idee? Gebruik je maar wat producten waarvan je denkt dat ze bij je huid passen? Dan moet je je huid eens een reset geven. Je huid ‘s ochtends wassen met water en dan even afwachten. Geen verdere producten aanbrengen, maar even afwachten en dan kan je je huid het beste bekijken en vaststellen of je een droge, gemengde of vette huid hebt.

EEN DROGE HUID?

Je huid gaat na het wassen heel erg snel trekkerig aanvoelen. Misschien heb je wel eens last van schilfertjes, droogtelijntjes en een doffe uitstraling. Een droge huid kan ook vaak wat gevoelig zijn of een verstoorde barrièrefunctie hebben. Wat die barrièrefunctie exact is ­ dat leg ik jullie binnenkort in een apart artikel uit. Een barrièrefunctie die verstoord is, verliest voedingsstoffen en daardoor gaat je huid uitdrogen. Je kan ook een droge huid hebben door een te weinig aan talg. Talg maakt de huid soepel en een teveel aan talg veroorzaakt dan weer een vet huidype.

DROOG OF GEDEHYDRATEERD?

Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat mensen denken dat ze een droge huid hebben, maar éigenlijk eerder een normale tot gecombineerde huid die gedehydrateerd is. Dit is een ander huidprobleem waar ik ­ ook in een apart artikel graag verder op inga!

EEN GEMENGD HUIDTYPE?

Heel veel mensen vallen onder dit huidtype: je hebt delen van het gelaat (vaak de T­zone van voorhoofd, neus, kin) die wat vetter zijn en delen die wat droger of trekkerig aanvoelen (vaak de wangen). De juiste producten vinden voor deze huid is helemaal niet eenvoudig!

EEN VETTE HUID?

Een vette huid herken je doordat de huid snel gaat glimmen, vettig aanvoelt en talg gaat aanmaken. Vaak heeft een vette huid ook last van onzuiverheden, puistjes en zwarte puntjes. Een vette huid heeft een risico op dehydratatie omdat heel veel verzorgingsproducten voor een vet huidtype de huid wat gaan uitdrogen. Hierdoor krijg je soms het tegenovergestelde effect: de huid gaat nog meer talg aanmaken waardoor je nog meer gaat glimmen!

Ik ga voor elk huidtype een apart artikel schrijven met meer uitleg en zoals beloofd, ook krijgen jullie gauw een artikel over de huidbarrière en over het verschil tussen een droge huid een gedehydrateerde huid!