5 weetjes over zweet die je waarschijnlijk nog niet wist

5 weetjes over zweet die je waarschijnlijk nog niet wist

Jij, ik, wij: zweten – we doen het allemaal! Op een zwoele zomerdag, tijdens je wekelijkse jogsessie of tijdens een stressvol momentje … zweten is iets waar we allemaal, zelfs dagelijks, mee te maken krijgen. Hoewel we zweten vaak zien als een ongemak, zit er veel meer achter die kleine druppeltjes dan we op het eerste gezicht denken. Wist jij bijvoorbeeld dat zweet helpt je lichaam te ontgiften? De ideale reset na een avondje terrassen met vriendinnen.

1 - Zweet is geurloos

Ja, je leest het goed: aan je zweet zit eigenlijk geen geurtje. Zweet bestaat voor 99% uit water en is volledig geurloos. De geur, die wij kennen als de typische ‘zweetgeur’, ontstaat wanneer het vocht in aanraking komt met bepaalde bacteriën die aanwezig zijn in je oksel.

2 - We verliezen gemiddeld 1liter zweet per dag

Wanneer je intensief sport of vertoeft in tropische oorden, kan dit zelfs oplopen tot 7 à 10 liter vocht per dag. Tijdens warme dagen zullen we sneller zweten en is het dus ook belangrijk dat je meer water drinkt en vochthoudende groenten eet zoals tomaten en komkommer.

3 - We hebben miljoenen zweetklieren

Een gemiddeld menselijk lichaam heeft tussen de twee en vier miljoen zweetklieren. Deze klieren zijn verdeeld over het hele lichaam, maar bevinden zich voornamelijk op je handpalmen, voetzolen, voorhoofd en oksels.

4 - Hoe ouder je wordt, hoe minder je zweet

Wanneer je ouder wordt, vermindert de activiteit en het aantal zweetklieren in je lichaam. Hierdoor zweten ouderen minder en hebben ze bijgevolg meer moeite om hun lichaam te verkoelen, wat hen vatbaarder maakt voor oververhitting.

5 - Je zweet wat je eet

Sommige voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je zweetgeur een ander geurtje krijgt. Knoflook en ui, maar ook groenten zoals spruitjes, bloemkool of asperges veroorzaken een sterke lichaamsgeur. Deze voedingsmiddelen bevatten bepaalde stoffen die tijdens de spijsvertering en het metabolisme worden afgebroken. De stoffen hopen zich op in het zweet en worden nadien afgescheiden door je huid.