4 mythes over de vette huid doorprikt

4 mythes over de vette huid doorprikt

Een glimmende T-zone, puistjes die te pas en te onpas de kop op steken, ontsierende zwarte puntjes op je neus en kin… Een vette huid kan erg vervelend zijn. Niet alleen tieners hebben er last van. Ook twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers kunnen ermee af te rekenen hebben. Jij ook? Ik vertel je graag hoe je het aanpakt.

Een blinkende huid, een puistje… nét wanneer die belangrijke afspraak op de agenda staat. Balen! Als het een troost mag zijn: je bent echt niet de enige volwassene met een grillige huid. Een onzuivere huid komt op alle leeftijden voor. Deze huid mist voeding, waardoor ze uit balans geraakt en extra talg (het vet dat de huid soepel houdt) produceert. Wanneer talg zich opstapelt en vermengt met vuil en dode huidcellen geraken de poriën verstopt. Bacteriën woekeren maar wat graag in verstopte poriën en doen puistjes ontstaan. Een vette, acnegevoelige huid kan verschillende oorzaken hebben. Onze schommelende hormonenspiegel, om er maar eentje te noemen. Die zorgt er niet alleen voor dat ons humeur enkele dagen per maand onder het vriespunt duikt (en we kilo’s chocolade naar binnen smokkelen), maar beïnvloedt ook je huid. Over hoe je een vette huid het best verzorgt, bestaan heel wat misvattingen. Ik zet er graag enkele op een rijtje:

Mythe: een vette huid heeft agressieve reinigers nodig

In de hoop met een sterke reiniger voor eens en altijd af te rekenen met die vette huid en vervelende puistjes? Niet doen! Wist je dat heel wat mensen net met huidproblemen kampen omdat ze te agressieve producten gebruiken? Een gezonde huid start bij een goede reiniging. Een cleanser is dus misschien wel de belangrijkste stap van je huidverzorging. Maar… te agressieve reinigers kunnen je huid beschadigen én de talgproductie op de vettere zones stimuleren. Het gevolg? Een droge, doffe en geïrriteerde huid, soms zelfs met puistjes. Laat die agressievelingen dus links liggen en kies voor een milde reiniger. Die verwijdert bacteriën en overtollig talg zonder je huid te beschadigen of uit te drogen.

TIP: kies voor een niet-schuimende reiniger. Die bevatten minder schadelijke wasstoffen en geven daarom ook minder kans op irritatie. En milde cleanser reinigt tot in de poriën, maar laat geen lastig, trekkerig gevoel na. Voelt je huid strak na het wassen? Dan is je product waarschijnlijk te heftig voor je huid.

TIP 2: Onze zachte Boost of Freshness reinigingsmelk heeft een multifunctionele werking. Ze maakt komaf met make-up en andere onzuiverheden zonder je huidbarrière te beschadigen of uit te drogen én voedt je huid, waardoor ze heerlijk zacht aanvoelt. 100% veilig, zelfs op de delicate, dunnere huid rond de ogen én de meest gevoelige huid.

TIP 3: Combineer de SELF Boost of Freshness Facial Lotion met de SELF Konjac sponge voor een intense reiniging zonder je huid te beschadigen! A match made in heaven!

Mythe: een vette huid heeft een teveel aan voedingsstoffen

Vette zones wijzen op een overproductie van talg en kunnen het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Naast een zachte, natuurlijke reinigingsmelk heeft je huid ook een voedende dagcrème nodig. Met de juiste, dagelijkse verzorging werk je van binnenuit aan een gezonde huid en hou je problemen zoveel mogelijk onder controle. Gebruik geen agressieve producten met chemicaliën of een hoge dosis alcohol. Die zetten je fragiele huid nog meer onder druk. Je huid heeft nood aan rijke, vochtinbrengende producten die het evenwicht en het natuurlijke beschermlaagje van de huid herstellen.

Mythe: stevig scrubben werkt bij acne

Exfoliëren helpt op een zachte manier de abnormale verhoorning van de bovenste huidlaag aan te pakken. Maar ook hier geldt: behandel je huid met zachtheid. Een vette acnegevoelige huid is erg kwetsbaar. Iedere beschadiging van de buitenste beschermlaag kan de huidproblemen opnieuw doen opflakkeren. Je gevoelige huid met een grof schuurmiddel aanpakken is écht geen goed idee. Te veel en te agressief scrubben verergert de acneklachten vaak. Een à twee zachte scrubbeurten per week is voldoende! Gebruik hiervoor de Boost of Oxygen Facial Scrub, een milde en natuurlijke gelaatsscrub op basis van rijstkorrels. Geef je huid ook de tijd om te wennen aan deze nieuwe routine, ze moet zich van binnenuit herstellen en gewoon worden aan natuurlijk ingrediënten.

Mythe: een vette huid heeft een ingewikkeld meerstappenplan nodig

Serum, toner, anti-acneproduct, oogcrème, primer, verstevigende crème, natuurlijke facelift, depigmenterende crème…. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een product voor. Guess what: de meeste van deze smeersels heb je heus niet nodig. Meer zelfs, je huid vindt die overdosis aan producten totaal niet leuk. Een milde hydraterende crème met de juiste ingrediënten voorziet je huid van de nodige voedingsstoffen. Keep it simple!

Zag je onze Anti Acne-kit al? De kit werd speciaal ontwikkeld voor personen met een vette huid, acne en mee-eters, die de kracht van Self willen testen. Verwen je huid met vitaminen en antioxidanten je huid uit balans te brengen. Jouw ultieme skincare routine!

Anti Acne Kit

Wat zit erin? De kit bestaat uit gezichtsverzorgingsproducten die vuil bestrijden en je huid die verdiende glow bezorgen: Boost of Freshness Facial Lotion, Boost of Oxygen Facial Scrub, All-Day Dreamer Day Cream en Boost of Softness Konjac Sponge Black

TIP: onze producten kan je perfect ook rondom je ogen gebruiken. Dat scheelt je niet alleen geld, maar ook heel wat ruimte in je badkamerkasten.

Nog enkele tips:

  • Wees lief voor je huid: Dep de huid droog in plaats van ze droog te wrijven en voed ze dagelijks met een rijke crème. Bescherm je huid extra goed wanneer je gaat zwemmen, bij extreme koude of veel zon.
  • Reinig je gezicht na het sporten: Zweet is de gedroomde habitat van bacteriën! Gebruik ook steeds een schoon washandje en handdoek om je gezicht te reinigen.
  • Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen: Met make-up in bed kruipen? Ik hoef je hopelijk niet meer te vertellen dat het een absolute no-go is. En toch blijkt uit onderzoek dat twintig procent van de vrouwen hun mascara niet verwijderen. Brrr!! Het is simpel: je huid niet reinigen vergroot de kans op problemen zoals puistjes. Reinig je huid ook ’s morgens. Je huid scheidt ’s nachts immers heel wat afvalstoffen uit die overdag binnengedrongen zijn.

Ik hoop dat deze tips je dichter bij je droomhuid brengen. Vragen of twijfels? Let me know! Ik doe niets liever dan jou op weg helpen naar een gezonde glow!

Liefs,