Authentiek zijn, hoe doe je dat?

Authentiek zijn, hoe doe je dat?

Authenticiteit en jezelf blijven, iets waar we de laatste tijd veel over lezen. Dat is ook niet vreemd in deze tijd van social media… we tonen ons het liefste van onze goede kant en je moet er eens op letten hoe vaak we alleen de mooie dingen in ons leven tonen: mooie vakantiefoto’s of beelden van de dingen die we bereikt hebben in ons leven. Waar zijn die dagelijkse foto’s die tonen hoe kwetsbaar en menselijk we zijn? Die tonen we liever niet… maar geloof me, gelukkig zijn kan je alleen als je echt jezelf blijft en dus authentiek bent. Maar wanneer ben je nu net jezelf of authentiek? En wat betekent het? Dat vertel ik jullie graag vandaag!

Wanneer ben je nu net authentiek?

Jezelf zijn begint met het begrijpen van de term ‘authentiek zijn’. Je bent authentiek als jij je ware zelf bent en trouw blijft aan jezelf. Er is een klein verschil tussen deze twee zaken. Jezelf zijn wil zeggen dat je bent hoe je jezelf ziet en je weet aan welke waarden je belang hecht. Trouw blijven aan jezelf wil zeggen dat je steeds belang hecht aan jouw imago, waarden en moralen. Met andere woorden: je bent NIET de persoon die anderen willen dat jij bent (of die jij denkt dat zij willen dat je bent). Je blijft trouw aan jouw waarden!

Het is natuurlijk gemakkelijk gezegd hé dat je trouw moet blijven aan wie je echt bent. Soms is het gewoon gemakkelijker om in bepaalde situaties je anders voor te doen omdat je bijvoorbeeld emotionele of fysieke pijn wilt vermijden. Toch is het belangrijk om jezelf te blijven en elke dag meer te leren over jezelf. Jouw gedrag en waarden bepalen wie je bent en als je authentiek wilt blijven is het dus belangrijk dat je deze kent. Omarm je kwetsbaarheid en wees niet bang om je limieten te stellen!

Hoe blijf je jezelf?

We weten nu wat authentiek zijn juist inhoudt, maar hoe werk je aan de beste versie van jezelf? Simpel: alles begint met jezelf door en door te kennen. Je kent je waarden, je gedrag, motieven, doelen, kwetsbaarheid en limieten. Als je jezelf goed kent voel jij je veel beter in je vel en zal je minder de drang voelen om jezelf te vergelijken met anderen. Daarnaast kan je op die manier ook beter met kritiek om en zal je die kritiek kunnen gebruiken om jezelf nog te verbeteren!

Je hebt het waarschijnlijk gemerkt dat tot nu de focus vooral op jou lag, maar vanaf je dit echt begrijpt is het belangrijk om ook de mensen in jouw directe omgeving aandacht te geven. Het helpt je om van hun ervaringen te leren en dit maakt je ook sterker als persoon.

Natuurlijk gaat het leven niet zoals we willen… er zal een dag komen dat jij je in een bepaalde situatie bevindt waar je helemaal niet in wil zitten. Maar dat is het leven. Probeer deze veranderingen te aanvaarden en blijf trouw aan jezelf. Dit zijn de momenten waar je het meeste uit leert en die leiden tot zelfverbetering.

Een kleine oefening

Authentiek zijn is je waarden kennen. Daarom kan je veel leren uit oefeningen:

  • Pak een papier en maak een lijst van waarden die voor jou belangrijk zijn. Dingen zoals vrijheid, avontuur, optimisme etc. Omcirkel daarna 3 woorden die jij het belangrijkste vindt! Zo leer je jezelf kennen en weet je ook waar jij belang aan hecht. Zelfkennis is het begin van authenticiteit!