Bijna Werelddierendag: alles wat je moet weten over cruelty- free en vegan verzorging

Bijna Werelddierendag: alles wat je moet weten over cruelty- free en vegan verzorging

Op 4 oktober is het Werelddierendag, de dag waarop we onze viervoeters extra mogen soigneren. Een huisdier geeft je zoveel liefde terug en is er steeds voor je, zelfs in moeilijke tijden! Spijtig genoeg hebben niet alle dieren het even goed, er worden helaas nog heel wat skin care en cosmeticamerken op dieren getest. SELF is 100% vegan en cruelty- free want we zijn absoluut tegen dierproeven! Maar Werelddierendag is wel de perfecte dag om stil te staan bij deze gruwelijke praktijken én bij jouw aankopen. Want hoe weet je nu eigenlijk zeker of jouw favoriete merk van huidverzorging dierproefvrij en vegan is?

Het verschil tussen dierproefvrij en vegan

Dierproefvrij en vegan zijn twee verschillende dingen. Vegan huidverzorging wil zeggen dat geen dieren misbruikt zijn voor de productie én dat er geen dierlijke ingrediënten werden gebruikt, zowel voor de productie als in het product zelf. Dierproefvrij daarentegen zegt het zelf, hier zijn geen testen op dieren gedaan.

Als een product of merk vegan is, dan is het in veel gevallen dierproefvrij. Let op: het is niet altijd dierproefvrij, dus als consument informeer je jezelf best goed. Een product dat dierproefvrij is, is niet automatisch vegan. Het kan dan wel zijn dat de producten niet getest zijn op dieren, maar ze kunnen wel dierlijke ingrediënten bevatten. Belangrijk om te weten!

Controleer de labels

Ik vind het zelf een vreselijk idee dat er op verschillende plaatsen in de wereld nog op dieren wordt getest. Sinds 11 maart 2013 is er in Europa een verbod op dierproeven, dit is dus al een stap in de juiste richting. Maar er zijn nog steeds landen buiten Europa waar er nog geen wetgeving rond dierproeven bestaat. China is één van de grote boosdoeners, daar moeten ingevoerde producten eerst getest worden en dit omvat dus ook dierproeven. Als jouw favoriete huidverzorgingsmerk in China verkocht wordt, dan mag je er bijna zeker van zijn dat er dierproeven aan de pas komen…

Maar hoe herken je dit nu, dierproefvrij en vegan huidverzorging? Dat kan je aan de hand van labels, ontwikkeld door internationale organisaties zoals Leaping Bunny, PETA, Choose Cruelty Free, The Vegan Society en The Vegetarien Society. Veel merken beweren dat ze niet getest zijn op dieren, maar spijtig genoeg is dit gewoon om de consument te misleiden. Als je echt zeker wilt zijn, kijk dan of je op de website of verpakking één van de onderstaande labels terugvindt. Niet om het even welk merk mag namelijk deze labels gebruiken, op die manier ben je zeker!

Let op: als een product of merk het label niet heeft, wil dit niet automatisch zeggen dat er dierproeven en dierlijke ingrediënten aan de pas komen. Dan kijk je best de lijst van ingrediënten na.

“vegan

Let op de ingrediënten

Heeft jouw favoriete merk geen van bovenstaande labels? Informeer jezelf dan goed en neem de lijst van ingrediënten eens grondig onder de loep. Veel cosmetica en huidverzorging bevatten dierlijke ingrediënten. Een aantal van deze ingrediënten kunnen zowel synthetisch als plantaardig zijn, daarom is de afkomst vaak moeilijk te achterhalen.

Enkele van de mogelijke dierlijke ingrediënten:

  • Lanoline: wolvet van schapen, wat uit afgeschoren wol gewonnen wordt.

  • Karmijnzuur: komt van insecten en geeft een roze kleur aan producten.

  • Collageen: afkomstig van vissen.

  • Keratine: dit vind je vooral in hoeven, botten en haar van dieren.

  • Bijenwas en honing.

  • Stearinezuur: dit zijn soms verzadigde vetzuren die afkomstig zijn van dieren zoals koeien, varkens, schapen maar ook honden en katten. Dit ingrediënt kan ook plantaardig zijn, zo bevat macadamia een hoge dosis aan natuurlijk stearinezuur en dit zit in de producten van SELF.

  • Glucosamine: dit wordt vaak gemaakt van schaal- en schelpdieren of kippenbeenmerg.

  • Glycerine: dit is afkomstig van dierlijke vetten of is plantaardig.

  • Collageen: afkomstig uit de huid van dieren.

Dierlijk versus plantaardig

Je hoort het dus al: voor veel van deze dierlijke ingrediënten bestaat een natuurlijke variant! SELF is zelf volledig plantaardig en bevat onder andere natuurlijk stearinezuur wat in hoge dosis in macadamianoten zit. Als je dus zeker wil zijn dat jouw producten vrij zijn van dierlijke ingrediënten, dan kan je best zelf informatie opzoeken over het product en merk in kwestie. Raadpleeg de INCI- lijst en doe zelf wat research, zo kom je vaak heel wat te weten!

“self

SELF bij dieren

Op de lieve snoetjes van dieren kan je toch echt geen producten testen, wij zijn dus absoluut tegen dierproeven! SELF is volledig natuurlijk, vegan en dierproefvrij. De producten bevatten voedende ingrediënten die zowel geschikt zijn voor mensen als dieren. Regelmatig krijgen we leuke foto’s van klanten die de crème smeren op de beschadigde neus van hun viervoeter. Zo fijn om te zien dat SELF zowel mens als dier kan helpen.

Onze volledige INCI-lijst kan je hier raadplegen. Zo kan je voortaan smeren met een goed geweten!

“self