De eerste lentezon: bescherm je huid

De eerste lentezon: bescherm je huid

De lente is officieel van start gegaan deze week, tijd voor een vreugdesprongetje! Misschien weet je het al, maar ik hou enorm van de lente en zomer. Zonnestralen op mijn snoet maken me instant gelukkig. Maar ik ben absoluut niet de enige, veel Belgen trekken naar de zee en de zonovergoten terrasjes geraken stilletjes aan weer vol. Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat ons geliefde zonnetje zowel voordelen als nadelen heeft. Daarom geef ik deze week een antwoord op al jouw zon-vragen!

Wat zijn de goede effecten van de zon?

Zonlicht is goed voor ons, het is cruciaal voor de aanmaak van vitamine en dit is belangrijk voor onze botten. Maar in ons klein landje krijgen veel mensen vroeg of laat te maken met een kort aan vitamine D omdat we niet genoeg worden blootgesteld aan zonlicht. Je zou eigenlijk dagelijks zo’n 15 à 30 minuutjes buiten moeten zijn om genoeg vitamine D aan te maken. In de periode van oktober tot maart is de intensiteit van de UV-straling zo laag dat we amper vitamine D aanmaken.

Heb je last van een tekort? Dan wil dit niet zeggen dat je elke dag meerdere uren moet zonnen. Een tekort is afhankelijk van je leeftijd, huidtype en het kan genetisch bepaald zijn. Vitamine D krijgen we trouwens ook binnen via gezonde voeding, zorg dus voor een goede combinatie van genoeg zonlicht en een evenwichtige levensstijl.

De zon is dus goed voor mij, wil dit zeggen dat ik elke dag moet zonnen?

Nee absoluut niet, de zon heeft spijtig genoeg ook schadelijke gevolgen. In het jaar 2016 werden er 68.216 nieuwe (huid)kankergevallen geregistreerd volgens Stichting Tegen Kanker. We genieten van de zon en kiezen steeds meer voor zonnige bestemmingen. Dat zorgt voor een stijging van het aantal gevallen.

Naast huidkanker zorgt de zon algemeen voor huidveroudering en de gekende visuele kenmerken waaronder rimpels, pigmentvlekken en een verslapte huid.

Tijdens het zonnen

Omdat de zon zowel voordelen als nadelen heeft kan je de huid elke dag het beste beschermen. Een beetje zon is goed maar overdaad schaadt, blijf dus uit de zon als deze het meest intens is. Tussen 12 en 15 uur is de UV-straling het sterkste.

Moet ik al zonnecrème beginnen smeren in maart?

Eigenlijk kan je de huid best het hele jaar door beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, dit doe je best met een lage SPF. Kies voor een factor 15 of 30, een hogere factor is vooral geschikt voor mensen met een lichte huid die snel verbranden of als je last hebt van pigmentvlekjes. Zit je veel binnen? Ook dan moet je zonnecrème smeren, veel mensen weten het niet maar UVA-straling gaat ook door glas. Als je vaak in een veranda zit moet je dikwijls smeren.

“zonnecrème

Hoe vaak moet ik smeren?

Als je in de zomer naar een zonnige bestemming vertrekt, dan kan je best om de 2 uur smeren. De werking gaat snel achteruit en je moet dus meerdere keren per dag smeren. Toch hangt de frequentie af van je huidtype, de intensiteit van de zon maar ook van je activiteit en de zonnecrème. Als je snel verbrandt, dan moet je wat vaker smeren en bij intensieve activiteiten zoals zwemmen en sport is het ook aangeraden om je vaak in te smeren.

Wat breng je eerst aan: je zonnecrème of dagcrème?

Je kan best eerst je dagcrème aanbrengen want de actieve stoffen moeten diep in de huid dringen. Zo zit de dagcrème van SELF vol antioxidanten en vitamines die de huid voeden, deze stoffen kunnen beter hun werk doen als je eerst de dagcrème aanbrengt. Daarna breng je een laagje zonnecrème aan.

Breng altijd een dagcrème aan want dit biedt de huid voeding en zo kan je de huid dubbel beschermen.

Kan je mij een natuurlijke zonnecrème aanraden?

Zonnecrème komt de laatste jaren slecht in het nieuws, zo zouden de meeste crèmes schadelijke chemicaliën bevatten die allergieën kunnen uitlokken en zelfs hormoonverstorend kunnen werken. Heel wat zonnecrèmes kunnen ook voor huidproblemen zorgen. Er zijn de afgelopen jaren enkele natuurlijke zonnecrèmes ontwikkeld maar laat je zeker niet misleiden door allerlei termen. Leer de ingrediëntenlijst van jouw favoriete merk begrijpen.

Persoonlijk kan ik Lovea Bio aanraden, dit is een natuurlijke zonnecrème met minerale zonnefilters. De crème bevat monoï en daarnaast net zoals SELF kokosolie en argan.

Een aftersunproduct, is dit wel nodig?

Een simpel antwoord, ja je kan best een aftersun gebruiken. De zon droogt de huid uit en straling kan de huidbarrière beschadigen. De huid kan dus na het zonnen altijd wat extra verzorging gebruiken!

Je kiest best een aftersun die vol antioxidanten en herstellende stoffen zit. Wist je dat de Fine Delicate body butter van SELF een geschikte aftersun is? Het bevat macadamia, shea boter, argan, kokos en aloë vera, ingrediënten die de huid herstellen en beschermen. Aloë vera wordt vaak gebruikt in aftersun omdat het helpt om de huid te kalmeren. De plantenoliën beschermen de huidbarrière tegen vochtverlies. Er zijn plantenoliën die van nature een basis bescherming bieden tegen UV-straling. Zo behoren kokosolie en shea boter tot de beste oliën die bescherming bieden. Ben je toch verbrand? Dan helpen de oliën om de klachten te verzachten en herstellen.

“body

Hoe verzorg ik mijn huid het beste in de lente?

In de lente is het belangrijk om de doffe winterhuid in te ruilen voor een gezonde huid. Dit doe je door de huid te scrubben met een milde scrub. Onze Boost of Oxygen Facial Scrub bestaat uit rijstkorrels en plantaardige oliën die de huid reinigen, beschermen en herstellen. De routine maak je af met de All Day Dreamer dagcrème en de All Night Starlight nachtcrème, die zorgen voor een optimale vochtbalans.

Voor het lichaam gebruik je de Fine Deluxe Bodyscrub, een zachte scrub die de huid terug een gezonde teint geeft. De scrub verwijdert dode huidcellen en vuil bij ieder gebruik. Een tip: voeg een lepeltje van de scrub toe aan het stromend water van je bad. Hallo zachte huid!

Voor meer informatie over onze SELF huidverzorgingsroutine verwijs ik je graag door naar deze blog: naturalself.eu/nl/blog/onze-self-facial-routine

Heb je nog vragen over huidverzorging? Je mag me altijd een mailtje sturen via team@nauralself.eu

Geniet van deze mooie dagen!

Liefs Team SELF