De winter, wat doet het met je huid?

De winter, wat doet het met je huid?

Vorige week werd België opeens een prachtig winter wonderland. Het zorgde hier en daar voor wat problemen op de baan, maar dat is niet alles: onze huid lijdt er ook onder. Dat is natuurlijk volkomen normaal want de verwarming draait binnen op volle toeren en het temperatuurverschil met de extreem koude buitenlucht zorgt voor die droge en soms schilferige huid. Maar hoe verzorg je die huid nu het beste? Vandaag deel ik vijf tips voor de droge winterhuidjes.

Lagen van de huid

Vooraleer je die droge winterhuid gaat verzorgen moet je weten hoe de huid is opgebouwd. Onze huid bestaat uit drie lagen, de opperhuid (epidermis), lederhuid (dermis) en het onderhuids bind- en vetweefsel. De bovenste laag van de opperhuid, de stratum corneum of hoornlaag staat in direct contact met de buitenwereld en vormt als het ware een huidbarrière. Deze laag bestaat uit water en vetten (lipiden), wat onze huid beschermt tegen allerlei slechte invloeden van buitenaf. Een droge huid is niet meer in staat om genoeg vetten vast te houden en daardoor wordt de huid gevoeliger.

“Lagen

Hoe verzorg je de droge huid?

Een droge huid, een trekkerig gevoel, schilfertjes en gebarsten lippen: het is vervelend. Maar wat kan je nu zelf doen om die vervelende kwaaltjes te verlichten? Je kan thuis een aantal simpele dingen doen waarmee je de droge huid terug herstelt.

1. Kies voor een vochtinbrengende crème

Een droge huid ontstaat omdat de huid niet genoeg vetten kan vasthouden. Wanneer je een rijke crème gebruikt worden de huidvetten terug aangevuld, blijft het vocht goed in je huid zitten en wordt de huidbarrière terug hersteld. Zo wordt het vochtverlies tot een minimum beperkt. De meeste crèmes leggen een laagje op de huid maar die sluit de huid gewoon af. Kies dus voor een product dat goed intrekt. Onze All Day Dreamer dagcrème en Fine Delicate Body Butter kunnen hulp bieden.

De boodschap: smeren, smeren en nog eens smeren. Voel je dat de huid wat droger wordt? Grijp dan direct naar je dagcrème en body butter, de huid kan het goed gebruiken. Het kan absoluut geen kwaad om je huid meerdere keren per dag in te smeren.

“voedende

2. Vermijd agressieve zepen en reinigingsproducten

Laat agressieve en schuimende zepen aan de kant staan. Denk jij dat schuimende zepen beter reinigen? Eigenlijk is dit een groot misverstand. Schuimende zepen bevatten vaak SLS (Sodium Lauryl Sulphate) en SLES (Sodium Laureth Sulphate). Dit zijn surfactants, simpel gezegd zijn het stoffen die in combinatie met water olie of vet verwijderen. Op zich is dit goed zal je waarschijnlijk denken omdat zeep de huid reinigt. Maar er is één groot probleem: naast vuil kunnen ze ook je huidvet verwijderen, en daarjuist vertelde ik al dat een droge huid het gevolg is van een huid die niet genoeg vetten heeft. Agressieve zepen zijn dus geen goed idee…

Toch is het aangeraden om de huid zowel ‘s ochtends als in de avond te reinigen. Gebruik daarvoor een milde reinigingsmelk, de Boost of Freshness Facial Lotion is mild en dus ook geschikt voor de gevoelige huid rond de ogen.

3. Kies voor ingrediënten die de huid voeden, hydrateren en beschermen

Een droge huid kan ontstaan door het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten en cosmetica. Bepaalde producten zijn agressief en bevatten ingrediënten die gekend zijn om een uitdrogende werking. Zo vermijd je best synthetische alcohol of parfum en andere chemische additieven. SELF bevat wel een klein percentage alcohol maar deze is natuurlijk en afkomstig van kokosnoot, het is een vette alcohol. In tegenstelling tot veel andere soorten alcohol is dit een gezonde alcohol die de huid niet uitdroogt maar diep voedt én ervoor zorgt dat stoffen goed worden opgenomen door de huid.

“kokosnoot

4. Scrub de huid twee keer per week

Het is heel belangrijk om de huid elke week te scrubben, zo verwijder je een te veel aan dode huidcellen en daarnaast kunnen andere huidverzorgingsproducten dan ook beter hun werk doen. Maar let wel op, de meeste scrubs zijn agressief omdat ze vaak grote korrels bevatten. Dode huidcellen en vetten maken van nature deel uit van onze huidbarrière, ze zijn dus wel heel belangrijk voor de huid. Te veel scrubben kan de huidbarrière beschadigen. Kies voor een milde reinigingsscrub, zoals de Boost of Oxygen Facial scrub van SELF. Die bevat daarnaast ook pure oliën die de huid intensief voeden. Het is belangrijk om na het scrubben de huid te voeden!

5. Vermijd warme baden of douchen

Ik weet het, het is zo fijn om na een koude dag een lekker warm badje te nemen. Maar dit is eigenlijk echt niet goed voor je huid! Zo’n wasbeurt droogt de huid enorm uit… Je moet je uiteraard wassen maar probeer niet te lang in bad te blijven zitten. Daarnaast gebruik je best geen badschuim, dit droogt de huid uit. Wat kan je dan wel gebruiken? Voeg een lepeltje van onze Fine Deluxe Bodyscrub toe aan bad: de pure oliën voeden je huid én je zal zijdezacht uit bad stappen.

Controleer ook zekers eens de waterkwaliteit. Als je heel het jaar last hebt van een droge huid, dan kan dit liggen aan de kwaliteit van je water. Hard water droogt enorm uit, een waterverzachter kan hulp bieden.

Heb je toch zin om een heerlijk lang bad te nemen? Vergeet dan niet om je huid in te smeren met een rijke body butter, onze Fine Delicate Body Butter voedt de huid en herstelt de huidbarrière. Zo zorg je ervoor dat de huid genoeg vocht vasthoudt.

“de

De droge huid verzorgen met SELF

Ik krijg vaak de vraag of SELF geschikt is voor de droge huid. Absoluut, SELF is heel goed voor de droge huid, de producten zijn goed voor elk huidtype omdat ze boordevol gezonde stoffen zitten. Elke huid heeft gezonde voeding nodig, dat geldt ook voor de droge huid.

In de producten zitten ingrediënten die de huid voeden, daarnaast werken ze antibacterieel, herstellen ze de huid en hebben ze een anti-aging werking.

Natuurlijke ingrediënten voor de droge huid

Let op: Het is niet per se omdat een product natuurlijk is dat het beter is voor de huid. Bepaalde natuurlijke producten kunnen de huid echt beschadigen. Het succes van een product zit in de combinatie van producten. Stoffen moeten elkaars werking versterken en een goed team vormen. Leer zeker de ingrediëntenlijst van jouw favoriete product lezen, want de samenstelling van ingrediënten is eigenlijk heel belangrijk.

SELF bevat macadamia, aloë vera, shea boter, kokosolie, arganolie en oliën van mandarijn en geranium. Dit zijn de hoofdingrediënten, maar ze worden nog aangevuld met andere 100% natuurlijke ingrediënten. Deze stoffen voeden de huid, ze werken antibacterieel, herstellend en hebben ook een anti-aging werking. Ze vormen een perfect team, ik koos deze producten omdat ze elkaar echt goed aanvullen en versterken.

Heb je nog meer informatie nodig?

Of heb je een vraag over een bepaald product? Niet twijfelen, stuur me zeker een mailtje team@nauralself.eu