Doe je mee aan mei plasticvrij?

Doe je mee aan mei plasticvrij?

Wist je dat de gemiddelde Europeaan elk jaar 31 kilo plasticafval produceert? Maar liefst 93% daarvan is single use plastic: plastic dat na gebruik meteen in de vuilbak belandt. Denk bijvoorbeeld aan de bakjes die je aardbeien en druiven mooi moeten houden. Van al het plastic dat we dagelijks gebruiken, gooien we 50 % al na 20 minuten weg. Shocking toch?

Dat moet beter! Dat vinden ze ook bij mei plasticvrij. De uitdaging? Een maand lang je plasticgebruik drastisch naar omlaag schroeven. Doe jij mee? Ik alvast wel!

Weet je niet goed waar beginnen? Deze tips helpen je op weg!

Drink kraantjeswater

Koop jij nog steeds flessenwater? Schakel deze maand dan eens over op kraantjeswater. Dat is heus niet slechter dan flessenwater, goed voor het milieu én lief voor je portefeuille! Probeer het eens.

Tips: heb je kritische huisgenoten die beweren dat kraantjeswater minder lekker is? Vul dan een glazen fles met kraantjeswater en bewaar in de koelkast. Wedden dat niemand nog een verschil proeft?

Weg met microbeads!

Je hebt vast al wel van microbeads gehoord: piepkleine plastic partikels in cosmeticaproducten die je tanden, gezicht of lichaam ‘reinigen’. Het grote probleem? De deeltjes zijn zo klein dat ze door waterzuiveringssystemen glippen en in onze waterlopen (en in de magen van vissen) belanden. Zo komen ze onvermijdelijk dus ook op jouw bord terecht. Kies voor cosmetica zonder microbeads. SELF is 100% natuurlijk – daar horen geen plastic deeltjes bij! – en kan je dus met een gerust geweten smeren. We zijn ontzettend fier op het zero waste logo dat we kregen van ‘Beat The Microbeads’, een organisatie die zich inzet tegen de plasticvervuiling.

Tip: Doe de badkamercheck. Controleer de ingrediëntenlijst van al je verzorgingsproducten. Zie je polyethyleen, polypropyleen, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate vermeld staan? Weg ermee!

Vermijd wegwerp

Een komkommer in een plastic jasje, een plastic tasje aan de kassa, individueel verpakte koekjes… Gek toch hoeveel plastic er in onze winkelkar belandt. Alles begint natuurlijk bij wat JIJ kiest. Probeer de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat eens bewust op zoek te gaan naar een plasticvrij alternatief. Wedden dat het je lukt?

Recycleer

Plastic helemaal bannen kan niet. Ook voor onze producten kozen we trouwens na veel research voor potjes gemaakt uit gezond plastic. Voor het recycleren van plastic is nog steeds minder water nodig dan voor glasrecyclage. Onze verpakking bevat onder andere polyethylene (PE) en polyethylene terephtalate (PET). PE is een kunststof die het milieu niet zwaar belast. Beide stoffen zijn goedgekeurd voor cosmetica en voedingsmiddelen én bevatten geen sporen van ftalaten of verzachters. Daardoor ben jij er zeker van dat er geen schadelijke stoffen in het product terechtkomen! Maar we rekenen natuurlijk ook op jou om je gebruikte plastics op de juiste manier te recycleren. Onze flacons mogen in de PMD-zak. Niet vergeten dus! Sinds vorig jaar mogen in heel wat gemeenten trouwens alle plastic verpakkingen in ‘de nieuwe blauwe zak’. Benieuwd of jouw gemeente al mee is? Je ontdekt het hier.

Hergebruik

Geef plastic een tweede leven in plaats van het genadeloos weg te gooien. Breng je oude spullen naar de Kringloopwinkel of laat je creativiteit de vrije loop en maak er iets moois van! Heel wat SELF-lovers hun lege potjes gebruiken om juwelen in te bewaren, als ‘tandendoosje’ voor hun kroost… Je leest er meer over in deze blog.

Heb jij nog meer tips om je plasticverbruik te verlagen? Ging jij aan de slag met lege verpakkingen? Laat het me weten! Samenwerken werkt!

Liefs,

Team SELF