Essentiële oliën in skincare

Essentiële oliën in skincare

Essentiële oliën in skincare.

WAT ZIJN ESSENTIELE OLIEN?

Essentiële oliën zijn vluchtige bestanddelen van aromatische planten. Een plant bevat heel wat complexe stoffen die vaak gebruikt worden in huid- en lichaamsverzorging en één daarvan is de essentiële olie. Een essentiële olie is de meest pure vorm van aroma dat je maar kan bedenken. Ze wordt uit de plant gehaald op verschillende manieren, maar de meest gebruikte procedure is via stoomdistillatie. Om 1 liter essentiële olie te verkrijgen, bijvoorbeeld van salie, heb je maar liefst 700 kg blad nodig. Het is dus geen eenvoudig proces.

WAAROM GEBRUIKEN WE ESSENTIELE OLIE IN COSMETICA?

Voor de heerlijke geur die we op die manier kunnen toevoegen. Niets kan de geur evenaren van de pure essentiële olie, ze brengen de essentie van de bloemen en de planten waaruit ze gehaald werden, tot leven . Bovendien zijn ze puur natuur. Plant, distillatie en vervolgens heb je de essentiële olie, that’s it. Dit in tegenstelling tot geur- en parfumstoffen die volledig scheikundig zijn en dus nooit de toets met het natuurlijke kunnen doorstaan.

Naast het gebruik van een essentiële olie voor de geur, hebben sommige essentiële oliën ook huidverbeterende effecten wanneer ze in voldoende concentratie gebruikt worden.

WELKE ESSENTIELE OLIEN WORDEN ER BIJ SELF GEBRUIKT?

Bij Self maken we gebruik van mandarijn- en geraniumolie om die typische Self geur te creëren. Citral en geraniol, twee bestanddelen van mandarijn- en geraniumolie die we bij Self gebruiken, zitten in talloze andere essentiële oliën en worden ook veel gebruikt in huidverzorging.

WAAROM STAAN ESSENTIELE OLIEN ZO TER DISCUSSIE? EN HOE ZIT HET BIJ SELF?

Net als bij zoveel ingrediënten kunnen essentiële oliën bij sommige mensen een reactie uitlokken indien ze in een hoog percentage gebruikt worden. Er komt uit sommige hoeken wel eens commentaar op het gebruik van essentiële olie in skincare, maar hou er rekening mee dat dit meestal is, wanneer deze in een hoger percentage gebruikt wordt. Sommige essentiële oliën hebben huidverbeterende eigenschappen wanneer deze in bepaalde concentratie worden gebruikt.

We hebben specifiek gekozen voor deze oliën omwille van hun goede eigenschapen.
Mandarijnolie ​werkt tegen een vermoeide huid, striae en littekens, werkt aan de elasticiteit en bevordert de genezing van de huid. Geraniumolie heeft eigenschappen die ontsmettend en schimmeldodend zijn, de olie werkt ook bevorderend voor de genezing van de huid én ook op de regulering van de talgproductie van de huid.

Self gebruikt de oliën vooral voor de lekkere geur die ze geven, de concentratie van de specifieke bestanddelen (citral en geraniol) is dus ook zodanig klein dat reacties zeldzaam zijn! Maar omdat ik transparantie heel belangrijk vind, kan je de volledige INCI lijst van onze producten terugvinden in de e-shop. Daar vind je ook de vermelding van het gebruik van deze essentiële oliën (mandarijn- en geraniumolie).

Essentiële oliën kunnen dus – net als zovele andere ingrediënten – reacties uitlokken, maar omdat wij bij Self kiezen voor een heel laag percentage is de kans erg zeldzaam. De discussie die soms woedt, gaat vooral over het gebruik bij hoge concentraties waarbij huidirritatie sneller kan optreden.

Ik hoop dat ik jullie een beetje meer inzicht heb doen krijgen over het gebruik van essentiële oliën in de cosmetica. Als jullie vragen hebben, klik zeker eens verder rond op onze website, daar vind je heel veel informatie en leesvoer – ook bij élk product vind je een INCI lijst en ik wil jullie ook altijd heel graag te woord staan of meer informatie geven!