Ingrediënt: vetzuren, wat doen ze voor je huid?

Ingrediënt: vetzuren, wat doen ze voor je huid?

Retinol en hyaluronzuur, het zijn ingrediënten waar je veel over leest. Hoe kan het ook anders, want ze zijn gekend als dé ingrediënten om jong te blijven. Natuurlijk zijn er nog heel wat andere mooimakers waar je minder over leest, maar die eigenlijk even effectief zijn! Elke maand vertel ik je daarom meer over een bepaald ingrediënt. Deze week op de blog: de (essentiële) vetzuren. SELF zit boordevol vetzuren, elk met een eigen goede werking. Daarom zet ik vandaag alle zuren en de voordelen voor je op een rijtje!

Waarom vind je vetzuren in huidverzorging?

Je leest het wel vaker dat huidverzorging of cosmetica (essentiële) vetzuren bevat. Maar wat zijn dit nu net en wat doen ze voor je huid? Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen waaronder bijvoorbeeld de huidcellen en hersencellen. Deze cellen hebben bepaalde vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Omega- vetzuren, oftewel lipiden, dragen bij tot deze gezonde cellen. Je kan ze onderverdelen in twee categorieën:

  • Essentiële vetzuren waaronder omega 3 en omega 6.
  • Niet-essentiële vetzuren zoals omega 9.

Onze huid bestaat uit een beschermlaagje, deze huidbarrière beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het laagje bestaat uit bepaalde vetstoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Daardoor worden ze essentiële vetzuren genoemd, omdat deze zuren echt belangrijk voor ons zijn maar niet van nature in ons lichaam worden aangemaakt. Deze vetzuren moeten we dus binnenkrijgen via onze voeding. Omega-3 zit vooral in vette vis of lijnzaad, chia, walnoten of avocado.

Deze vetzuren zijn dus cruciaal voor onze gezondheid, maar we krijgen vaak een veel te kleine dosis binnen via onze voeding. Daarom vind je het steeds vaker terug in huidverzorging. De combinatie van de juiste voeding en huidverzorging zorgt dus voor een gezonde huid!

De (essentiële) vetzuren in SELF

Naast de essentiële vetzuren zijn er nog tal van andere vetzuren die van groot belang zijn voor de gezondheid! SELF is 100% natuurlijk en bevat macadamia, shea boter, aloë vera, kokos en arganolie. De producten zitten boordevol vetzuren. Nee , dit wil niet zeggen dat onze producten vettig zijn maar dat de formule rijk is aan goede stoffen en zeer snel intrekt. Zo bieden al onze producten optimale voeding en hydratatie. De ingrediënten zijn gekozen omwille van hun unieke samenstelling: ze zitten boordevol vitamines en verschillende vetzuren, die natuurlijk een woordje uitleg nodig hebben. Tijd voor wat verduidelijking!

“natural

Shea boter

De samenstelling

Shea boter bestaat uit vitamine F, kaneelzuur en allantoïnezuur. Vitamine F is rijk aan essentiële vetzuren die zorgen voor een goede hydratatie van de huid. Deze vetzuren helpen bij een droge en ruwe huid. Daarnaast beschermt kaneelzuur de huid tegen gematigde UV-stralen en stimuleert allantoïne het genezingsproces van de huid. Je hoort het al: shea boter is dus een echte superfood voor de huid.

Arganolie

De samenstelling

In arganolie zit een grote dosis ferulazuur en essentiële vetzuren. Ferulazuur is een krachtige antioxidant, zo beschermt het tegen zonschade en gaat vrije radicalen tegen. Daarnaast herstelt het de huid en werkt het goed tegen littekens of rimpeltjes. De essentiële vetzuren zijn noodzakelijk voor een gezonde huid!

“arganolie"

Kokos

De samenstelling

Kokos bevat veel gezonde vetzuren zoals laurinezuur en caprinezuur. Deze vetzuren hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Wanneer de zuren in contact komen met de huid worden ze omgezet in monocaprine en monolaurin. Deze vervangen het beschermende laagje van je huid, zonder de pH-waarde van je huid te beïnvloeden. Door de antibacteriële werking is het zeer effectief bij huidproblemen zoals rosacea, eczeem of acne, dat bleek ook uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

“kokos

Aloë vera

De samenstelling

Aloë vera zit boordevol aminozuren, deze zuren zijn van nature al aanwezig in je huid. Ze gaan veroudering tegen en zorgen voor een goede hydratatie. Daarnaast bestrijden ze ook vrije radicalen, die voordelen zijn ook al bewezen in wetenschappelijk onderzoek!

Macadamia

De samenstelling

Macadamia zit vol goede stoffen waaronder stearinezuur, 60% oliezuur (omega-9), 19% palmitoleïnezuur (omega-7), 1-3% linolzuur (omega-6) en 1-2% linoleenzuur (omega-3). Stearinezuur zorgt ervoor dat het vochtverlies van de huid tot een minimum beperkt wordt. Palmitoleïnezuur neemt af naarmate we ouder worden, macadamia vult deze stof aan en vertraagt zo het verouderingsproces.

Daarnaast bevat macadamia verschillende omega-vetzuren. Omega 3- vetzuren bestaan onder andere uit EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze zuren reguleren de vochtbalans en produceren huidvet waardoor de celmembranen gezond blijven. Als de celmembranen gezond zijn leidt dit tot een soepele en zachte huid. Dat bleek ook uit verschillende studies! Daarnaast kan EPA beschermen tegen schade van de zon. Omega-3 bestaat ook uit linoleenzuur wat uitslag van de zon bestrijdt en verzachtend werkt. Het werkt daarnaast anti- inflammatoir en daardoor is het zeer effectief bij huidproblemen zoals rosacea of eczeem.

“macadamia"

Lactic acid

Last but not least: lactic acid, ook wel melkzuur genaamd. Dit zuur komt voor in de zuurbeschermingsmantel van de huid. Het is een AHA (alpha hydroxy acid), deze stoffen zijn gekend voor veel voordelen. Melkzuur reinigt de huid op een milde manier, daarom is het de ideale reiniger. Daarnaast herstelt het de huidlaag én zorgt het voor hydratatie. Het wordt vaak in scrubs gebruikt omdat melkzuur de huidvernieuwing stimuleert.

Heb je nog vragen over de samenstelling van de producten? Stuur dan zeker een mailtje naar team@nauralself.eu en ik beantwoord je vragen met veel plezier!