Mei Plasticvrij: bewuster omgaan met plastic

Mei Plasticvrij: bewuster omgaan met plastic

Deze maand vindt de tweede editie van Mei Plasticvrij plaats, de organisatie wil mensen aansporen om zoveel mogelijk plastic uit hun leven te bannen. Door de vervuilde oceanen en stranden realiseren we ons de laatste jaren pas echt hoeveel we wegsmijten. Toch lijkt een leven zonder plastic niet evident: in de supermarkt kom je het nog steeds in overvloed tegen en ook kleding, tandpasta en zelfs huidverzorging bevat dikwijls minuscule plastic deeltjes. De oplossing? Die ligt voor een stuk bij onszelf.

Duurzame keuzes maken

Een leven zonder plastic is volgens mij moeilijk. We staan er weinig bij stil maar heel wat dagelijkse zaken worden uit plastic vervaardigd. Het is goedkoop en de bedrijven in onze wegwerpmaatschappij maken er maar al te graag gebruik van.

Plastic volledig bannen gaat niet, ik geloof eerder in een mentaliteitsverandering: met kleine aanpassingen kan je de verspilling tot een minimum beperken. Zo min mogelijk en de juiste plastic gebruiken, dan ben je al goed op weg! Op de website van Mei Plasticvrij ontdek je 101 dingen die je helpen om bewuster om te gaan met plastic.

De producten van SELF

SELF is een duurzaam merk, we trekken de natuurlijke lijn door in alles wat we doen. Want een natuurlijk product in een vervuilende verpakking, dat kan echt niet… Daarom zijn onze verpakkingen en producten het gevolg van jarenlang onderzoek. Elk product is volledig recycleerbaar en ik mag met trots zeggen dat we als een van de eerste Europese huidverzorgingsmerken het Zero Plastic Inside label hebben gekregen!

Recycleerbare plastic

Plastic is op zich geen foutieve keuze, het hangt af van het soort plastic dat verwerkt zit in jouw product. Wij hebben bewust gekozen voor gezonde en ecologische plastic die volledig recycleerbaar is. Het recycleproces van plastic is namelijk minder omslachtig dan het proces van glas waardoor er minder water nodig is en de CO2 uitstoot ook kleiner is. Als je voor plastic kiest, dan kies je best altijd voor recycleerbare plastic. Er is nog steeds een groot stuk niet- recyclebaar plastic en heel wat plastic is single use plastics die we na slechts één keer gebruiken wegsmijten, hier zit het grote probleem.

Ecologische verpakking

Naast plastic zijn de andere grondstoffen volledig recycleerbaar: voor de houten deksels van de potjes gebruiken we samengeperst afvalhout en de buitenste verpakking bestaat uit recyclagepapier. We hebben ervoor gekozen om uit 1 blad 1 volledige verpakking te ontwerpen waardoor we slechts een minimum aan afval overhouden.

Ook het verpakken gebeurt op een duurzame manier want de dozen zijn van gerecycled karton en de groene chips zijn van maïs gemaakt, een biologisch afbreekbaar alternatief voor piepschuim. Iets waar mijn dochter maar al te graag mee knutselt! Als je online bestelt krijg je daarnaast steeds de keuze om de verpakking weg te laten.

Beat the microbead: Zero Plastic Inside Label

Het probleem zit niet enkel in de plastic verpakkingen, zakken of rietjes, er is ook heel wat ‘verborgen plastic’. Dit zijn microbeads, kleine plastic deeltjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Spijtig genoeg zitten deze deeltjes echt overal zoals in tandpasta, bepaalde scrubs en shampoo. En ja, ook in het voedsel op je bord! Microbeads komen via de voedselketen op ons bord terecht, op die manier krijgen we elk jaar zonder dat we het weten duizenden plastic deeltjes binnen.

SELF is een van de eerste Europese merken met het Zero Plastic Inside label, het keurmerk van de Plastic Soup Foundation. Hierdoor kunnen klanten met een gerust hart smeren want de producten zijn 100% natuurlijk en bevatten geen microbeads. Wil je zeker zijn dat jouw producten geen plastic deeltjes bevatten? Dan kijk je best of het product dit label heeft.

Meer informatie nodig over onze producten? Stuur me dan zeker een mailtje via team@nauralself.eu