Mindfulness in het dagelijkse leven

Mindfulness in het dagelijkse leven

Je komt het wel vaker tegen in magazines: gouden tips en advies voor een mindful leven. Mindfulness is hét woord van de laatste jaren maar hoe kan dat ook anders? We leven in een maatschappij waar voortdurend meer van ons verwacht wordt en dat stressniveau gaat de lucht in. Depressies, burn-outs, ziektes… spijtig genoeg hebben steeds meer mensen ermee te maken. De oplossing? Mindfulness, als je de boekskes mag geloven! Het is de oplossing voor stress en zo leer je meer van het leven te genieten. Nu september weer aangebroken is staat er weer veel op de agenda. Een stressvolle periode waar mindfulness zeker bij van pas komt. Maar wat is dit nu net, wat doet het en hoe kan je er zelf mee aan de slag?

Wat is mindfulness?

Het is een feit dat we veel op de automatische piloot doen. We hebben bepaalde routines en staan vaak niet stil bij de dingen die we doen. Zo laat je het leven een beetje aan je voorbijgaan en vergeet je in het moment te zijn. Daarom beginnen veel mensen met mindfulness: het is een manier waarbij je echt ‘in het moment’ leeft. Je besteedt daarbij de volle aandacht aan jezelf, je omgeving en gebeurtenissen in het leven. Op die manier leer je bewuster en intenser te leven.

Als we het over mindfulness hebben dan denken we vaak aan yoga, bepaalde trainingen en meditatie. Als je even op het internet surft kom je direct verschillende websites tegen waar de diensten worden aangeboden. Vaak zijn het lange cursussen die meerdere weken in beslag nemen. Maar eerlijk: mindfulness hoeft niet altijd yoga of meditatie te omvatten, met kleine stapjes kan je dit ook gewoon in je dagelijkse leven integreren! Dat is echt voldoende om bewuster te leven, geloof me!

Mindfulness in je leven integreren

Mindfulness kan dus gewoon iets heel dagdagelijks zijn. Met kleine dingen kom je echt een heel eind ver. In tijden van burn-outs en depressies is het heel belangrijk om stil te staan bij je eigen gevoelens en ervaringen. En hé, als je voelt dat het wat minder met je gaat dan is het meer dan oké om even op de pauzeknop te drukken. Zelf heb ik een aantal simpele dingen waarmee ik probeer bewuster te leven:

 

1. Koffie en een denkmomentje

Niets beter dan een lekker warm kopje koffie, zeker nu de herfst weer voor de deur staat. Ik heb het druk in mijn leven, al mijn passie en energie zit in SELF maar ik vind het belangrijk om af en toe wat rust te nemen. Tijdens mijn dagelijks kopje koffie sta ik stil bij mijn eigen gevoelens. Dingen die ik me afvraag “hoe is het nu met mij?” en “Welke dingen heb ik vandaag voor mezelf gedaan?”Het moet niet altijd yoga zijn hé! Uit deze dingen leer je en dan vergeet je ook geen tijd voor jezelf te nemen. Eigenlijk moet me-time ergens bovenaan je lijstje staan, want hoe gelukkiger je bent hoe meer energie je kan steken in je werk en gezinnetje.

 

2. De dag eindigen met positiviteit

Nog iets waardoor je bewuster gaat leven: nadenken over je dag. ’s Avonds voor je terug naar je warme en comfortabele bed trekt kan je opsommen waarvoor jij die dag dankbaar was. Dingen waar je nu echt eens gelukkig van werd! En dat kan echt alles zijn: een grapje van een collega, het knuffelmoment met je lieve viervoeter of een wandeling door het bos. Als je de dag afsluit met positiviteit zal je veel bewuster leven. Want dat grapje van die collega of het dagelijkse kopje koffie, het zijn kleine dingen waar we vaak niet bij stilstaan! Zo gaan die mooie momenten helemaal aan je voorbij…wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Laten we samen nog meer genieten en bewuster leven!

Xx Team SELF