Psoriasis, wat is dit nu net?

Psoriasis, wat is dit nu net?

Weinig mensen zijn gezegend met een gezonde huid, ja we krijgen bijna allemaal vroeg of laat wel te maken met een of ander huidprobleem. En dat zijn er heel wat: in het lijstje van de meest voorkomende huidaandoeningen komen we onder andere couperose, eczeem, acne en huidkanker tegen. Maar ook psoriasis, een huidziekte waar we spijtig genoeg minder over kennen én waar zelfs nog steeds een taboe rond heerst.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke chronische huidziekte afgeleid van het Griekse woord ‘Psöria’, dit woord komt van het werkwoord ‘psaö’, wat krabben betekent. Naar schatting lijden zo’n 300.000 Belgen aan deze ziekte, een hoog cijfer. De huidziekte wordt gekenmerkt door huidschilfering, rode vlekken en hevige jeuk en is heel onvoorspelbaar want patiënten krijgen vaak te maken met een afwisseling van goede en slechte periodes waarin de klachten verergeren.

De oorzaak van psoriasis

Onze huid is voortdurend bezig met celvernieuwing waarbij oude huidcellen afsterven en plaats maken voor nieuwe huidcellen. Bij een gezonde huid vernieuwt de huid zich ongeveer om de maand, bij patiënten die lijden aan psoriasis is dat ongeveer om de 4 à 6 dagen. Dit proces is veel sneller dan normale celvernieuwing en daardoor kunnen de cellen niet goed rijpen.

Het gevolg: de nieuwe huid schilfert af en er ontstaan ontstekingen. Wat die versnelde groei net veroorzaakt?

De oorzaak is niet zeker, maar het is wel zeker dat psoriasis erfelijk is. Daarnaast zijn er ook andere uitlokkende factoren die de huidziekte kunnen verergeren. Psoriasis is een stressgevoelige ziekte, bij stressvolle periodes zullen de symptomen waarschijnlijk verergeren.

Andere factoren zijn:

 • Bepaalde medicijnen
 • Beschadiging of irritatie van de huid
 • Infecties
 • Het klimaat

Types huidpsoriasis

Er zijn verschillende soorten psoriasis die op andere delen van het lichaam terugkomen.

 • Psoriasis Vulgaris: een van de meest voorkomende vormen waarbij er schilfers en rode plekken ontstaan op de hoofdhuid, knieën en ellebogen. Dit gaat vaak gepaard met jeuk.
 • Psoriasis Inversa: hier komt psoriasis voor in de lichaamsplooien zoals de oksels, lies en navel.
 • Nagelpsoriasis: bij nagelpsoriasis zijn de nagels aangetast, waardoor er kleine putjes ontstaan in de nagelplaat.
 • Psoriasis Palmo-Plantaris: bij dit type psoriasis komen de problemen voor op de handpalmen en voetzolen.
 • Psoriasis Pustulosa: een zeldzame vorm waarbij er pustels (puisten) aanwezig zijn. Het komt vooral voor op de handpalmen en voetzolen, soms ook op het hele lichaam.
 • Psoriasis Erythrodermie: een zware vorm waarbij het volledige lichaam aangetast is. Patiënten worden met dit type psoriasis vaak opgenomen in het ziekenhuis.
 • Psoriasis Guttata: bij dit type zijn er kleine rode en ronde vlekjes op de ledematen of romp.
 • Psoriasisartritis: deze vorm gaat gepaard met gewrichtsaandoeningen waaronder chronische ontstekingen.

De symptomen

Patiënten die aan de huidziekte lijden hebben meestal de volgende symptomen, afhankelijk van het type huidpsoriasis waar ze aan lijden:

 • Schilfers en plekken op het hoofd, de knieën, de rug, handen en voeten of de ellebogen.
 • Jeukende rode plekken.
 • Gewrichtsontstekingen wat voor pijn, stijfheid en zwellingen kan zorgen.
 • Nagelafwijkingen.

De symptomen

Patiënten die aan de huidziekte lijden hebben meestal de volgende symptomen, afhankelijk van het type huidpsoriasis waar ze aan lijden:

 • Schilfers en plekken op het hoofd, de knieën, de rug, handen en voeten of de ellebogen.
 • Jeukende rode plekken.
 • Gewrichtsontstekingen wat voor pijn, stijfheid en zwellingen kan zorgen.
 • Nagelafwijkingen.

Behandelingen

Psoriasis is een chronische huidziekte, je kan dit probleem dus niet genezen maar er bestaan wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen. De soort behandeling hangt af van de ernst van de ziekte. Bij de meeste patiënten komt psoriasis gelukkig voor in een milde vorm, daarbij kunnen zalven voorgeschreven worden voor een lokale behandeling. Deze behandeling is enerzijds gericht op het verminderen van schilfers en daarnaast wordt de ontsteking aangepakt. Vaak wordt salicylzuurzalf gebruikt voor de schilfervorming en daarnaast dithranol of corticosteroïden voor de ontsteking. Als dit niet werkt en er te veel psoriasisletsels zijn dan kan er gebruik gemaakt worden van lichttherapie. Is dit niet genoeg, dan wordt er overgestapt op medicatie.

DO’S

 • Hydrateer de huid steeds met een rijke crème
 • Kies voor verzachtende en vochtinbrengende ingrediënten die de vochtbalans optimaal houden
 • Gebruik olie in je badwater
 • Vermijd ongezonde stress, want dit heeft meestal een ongunstige invloed op de aandoening

DONT’S

 • Gebruik van chemische ingrediënten die de huidbarrière uitdrogen
 • Probeer het krabben aan de huid te vermijden
 • Overmatig alcoholgebruik

De verzorgingslijn van SELF

De producten van SELF zijn ontstaan uit liefde voor mijn dochter. Zij had zelf een zware vorm van eczeem, maar de producten die ons voorgeschreven werden hielpen niet. Et voilà, zo is SELF ontstaan: een lijn van natuurlijke verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de gevoelige en probleemhuid!

Ons advies bij psoriasis

De producten van SELF bevatten macadamia, shea boter, aloë vera, kokosnootolie, arganolie en oliën van mandarijn en geranium. Elk ingrediënt is zorgvuldig uitgekozen omwille van hun goede en vooral bewezen werking. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Shea boter: Shea boter bestaat uit een grote dosis vitamine A, D, E, en F, allantoïne, kaneelzuur en polyfenolen. Die combinatie zorgt ervoor dat het een gunstig effect heeft op huidaandoeningen. De ingrediënten werken ontstekingsremmend en verzachtend.

Macadamia: dit ingrediënt bevat veel vitaminen en mineralen maar ook palmitoleïnezuur, wat veroudering tegengaat. De aanwezige vitamines zorgen voor het herstel van de huid en celvernieuwing.

Kokosolie: kokosolie zit vol laurinezuur, vetzuren, vitamines, polyfenen en fyosterolen. Laurinezuur werkt antibacterieel en ontstekingsremmend, daardoor is het zeer effectief bij huidproblemen. De vetzuren hebben een sterke werking op de huidelasticiteit en de antioxidanten beschermen de huid tegen veroudering.

Arganolie: Het is één van de grootste bronnen van antioxidanten en vitamines. Zo bevat het een grote dosis vitamine E, wat belangrijk is bij de strijd tegen huidveroudering. In arganolie zit ook een hoge concentratie van vetzuren die de huid beschermen tegen allerlei externe factoren.

Aloë vera: dit ingrediënt heeft een kalmerende en hydraterende werking. Het bestaat uit anthraquinone wat pijnstillend en antibacterieel is en sterolen en polysaccharides die irritaties helpen te verminderen. Het helpt bij het genezingsproces van de huid.

Oliën van mandarijn en geranium: de geur van SELF komt tot stand door mandarijn en geranium. Deze twee oliën bestaan uit citral en geraniol, die naast hun goede geur ook voordelen hebben voor de huid. Olie van mandarijn werkt goed tegen vermoeide huid, littekens en het bevordert de elasticiteit. Olie van geranium heeft een schimmeldodende en ontsmettende werking die ook de genezing van de huid bevordert.

Smeer ’s morgens en in de avond het gezicht in met de dag- of nachtcrème voor een optimale bescherming én herstel. Vergeet ook zeker niet na het douchen of baden je huid in te smeren om vochtverlies tot een minimum te beperken.