Schadelijke stoffen in jouw dagelijkse verzorgingsproducten

Schadelijke stoffen in jouw dagelijkse verzorgingsproducten

Shampoo, huidverzorging, cosmetica én deodorant: het zijn producten waar we bijna dagelijks mee in contact komen. Maar deze alledaagse dingen zijn in de meeste gevallen toch niet zo goed voor ons. Veel producten zitten boordevol schadelijke stoffen die echt gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid, want onze huid neemt een deel van deze stoffen op.

Mijn advies: leer de ingrediëntenlijst van jouw producten begrijpen. Een lastige zaak, ik geef het toe, want het taaltje op etiketten is in de meeste gevallen niet echt duidelijk. Om je toch al wat op weg te helpen vertel ik vandaag welke stoffen je best vermijdt in huidverzorgingsproducten!

Leer ingrediëntenlijsten begrijpen

Dat parabenen niet goed zouden zijn voor ons, dat weet iedereen. Je leest heel wat over deze stof én daar wordt door merken handig op ingespeeld. Op tal van verzorgingsproducten vind je tegenwoordig het zinnetje ‘vrij van parabenen’. Maar er is meer dan deze stof alleen, er zijn nog een pak andere ingrediënten die eigenlijk niet goed voor je zijn. Laat je dus zeker niet misleiden door deze claims.

Daarnaast zijn er ook claims zoals dermatologisch getest of hypoallergeen. Ja ook SELF is dermatologisch getest en op zich is dat zeer goed, maar als consument kijk je best verder en nog specifieker naar de ingrediëntenlijst van jouw merk. Enkel dan ben je zeker dat het product goed is voor jou!

Ingrediënten om te vermijden

Er zijn heel wat synthetische en natuurlijke ingrediënten die je toch best vermijdt. Het zijn voornamelijk irriterende stoffen waarvan je zelfs huidproblemen kan krijgen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) in shampoo

Staat er Sodium Lauryl Sulfaat op jouw favoriete bus shampoo? SLS en SLES zijn detergenten, stoffen die je vaak in reinigers terugvindt omdat ze schuimen. Veel mensen denken dat shampoo moet schuimen om goed te reinigen maar daar heeft het niets mee te maken. Ook in gezichtsreinigers, badschuim of douchegel vind je vaak SLS terug. De stof brengt dikwijls irritatie teweeg, het kan zorgen voor huidproblemen en tal van allergieën. Je gaat er dus best voorzichtig mee om!

Slechte alcohol

Er zijn heel wat verschillende soorten alcohol van synthetische en natuurlijke oorsprong. Irriterende alcoholen zijn onder andere​ ​ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol en methanol. Tip: de ingrediëntenlijst van een product staat vaak op hoeveelheid gerangschikt. Staat alcohol helemaal vooraan? Laat het product dan aan de kant staan want een grote hoeveelheid droogt de huid uit en kan zelfs acne en huidproblemen veroorzaken.

Maar er zijn uitzonderingen: er bestaan gezonde soorten alcohol zoals cetearyl alcohol, een vette alcohol die uit kokosnoot gewonnen wordt. SELF bevat deze gezonde alcohol, de stof zorgt ervoor dat andere ingrediënten goed worden opgenomen door de huid. ​Komt cetyl, stearyl, cetearyl of lanolin voor in de naam? Dan is het een gezonde alcohol.

Synthetische parfums en kleurstoffen

Van een vleugje parfum of kleurstof word jij misschien gelukkig, maar jouw huid zeker niet. Wist je dat het een van de stoffen is die de meeste allergieën uitlokt? Daarnaast zou het mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. De gevoelige huidjes hebben absoluut geen baat bij chemisch parfum, meestal zorgt het voor jeuk, irritatie, een rode huid en brandende ogen.

Pure oliën gewonnen uit mandarijn en geranium zorgen voor de typische SELF-geur. Onze producten bevatten enkel een kleine dosis natuurlijke oliën die dus helemaal veilig zijn voor jouw huid.

Irriterende pure oliën

In een vorig artikel vertelde ik je al dat natuurlijke verzorging niet altijd beter is. Ja, ook pure ingrediënten kunnen voor irritatie zorgen. Sommige etherische oliën kunnen enorm irriteren, zo vermijd je best tea tree olie, lavendel, eucalyptus en citrusachtige stoffen. Deze stoffen smeer je best niet puur op een gevoelige huid.

Checklist van namen

​Er zijn nog heel wat andere schadelijke stoffen. Kom je een van de volgende ingewikkelde namen tegen? Dan is het product waarschijnlijk niet goed voor jouw huid.

  1. Butylphenyl methylpropional (BMHCA): een geurstof die je soms in zonnecrème terugvindt. Het wordt afgeraden door de SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety)
  2. Parabenen: dit zijn conserveringsmiddelen. Ze zouden hormoonverstorend kunnen werken en allergieën uitlokken.
  3. MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons)​ ​in lippenbalsem: een studie van Test-Aankoop toonde aan dat heel wat lippenbalsems voor kinderen mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten.
  4. Aluminium (chlorohydraat), aluminiumoxide: dit vind je vaak in deodorant omdat aluminium ervoor zorgt dat je niet meer zweet. De stof wordt soms in verband gebracht met borstkanker en Alzheimer.
  5. Ftalaten, waaronder DEH, DHEP, DINP, BBP, DEHA: dit zijn weekmakers, stoffen die ervoor zorgen dat producten lang blijven zitten. Ze worden vaak in verband gebracht met kanker en hormoonverstoring. Ftalaten vind je vooral in synthetische parfums en haarspray.

Zo zie je maar, niet elk schoonheidsproduct maakt je ook echt mooier. De huidverzorgingsindustrie zit vol valse claims en je gaat er dus best voorzichtig mee om. SELF is 100% natuurlijk en vegan, de producten zijn echte vitaminebommetjes en zitten boordevol gezonde voeding.

Heb je een vraag over de samenstelling? Dan mag je me altijd mailen:
team@nauralself.eu