Smeren, smeren en nog eens smeren!

Smeren, smeren en nog eens smeren!

Zonnecrème: ik heb er lange tijd een haat-liefde relatie mee gehad. Natuurlijk wist ik maar al te goed hoe belangrijk het is om je huid tegen schadelijke Uv-straling te beschermen. Maar tegelijkertijd voelde het niet comfortabel om me van kop tot teen in te smeren met producten boordevol artificiële ingrediënten die mijn huid (én het milieu) weinig goed doen.

Vanaf het prille begin van SELF stond een eigen zonnecrème dus hoog bovenaan mijn verlanglijstje. Alleen bleek een goed vegan zonneproduct ontwikkelen lang niet evident. Naast 100% natuurlijk én optimaal beschermend moest onze zonnecrème natuurlijk ook snel in de huid dringen zonder een vervelende witte (of groene!) waas na te laten. Na een lange zoektocht en flink wat testrondes vonden we de perfecte samenstelling voor onze SELF Boost of Protection. Eindelijk! Uit jullie massale reacties maak ik op dat jullie er net zo blij mee zijn als wij. Dat doet me ontzettend veel plezier.

SPF 30 of 50?

‘Is een SPF 30 voldoende?’ Die vraag wordt me weleens gesteld. Over de betekenis van SPF bestaan nog heel wat misvattingen. In tegenstelling tot wat velen denken is het verschil tussen SPF 30 en SPF 50 helemaal niet zo groot. Zo houdt een zonneproduct met SPF30 96,6% van de Uv-straling tegen en biedt een SPF50 98% bescherming.

Alle straling tegenhouden is onmogelijk. Precies daarom is de term ‘sunblock’ verboden. Het geeft een vals gevoel van veiligheid. Waarvoor staat die SPF 30 dan precies? Wel, als je huid zonder zonnecrème na 10 minuten verbrandt, zal dat met een SPF 30 pas na 30 x 10 minuten gebeuren.

Zo luidt de theorie, maar ik plaats er graag een kanttekening bij. Want een en ander hangt natuurlijk af van je huidtype én van hoeveel product je smeert.

Je huid goed beschermen doe je zo

Nu de zon zich eindelijk weer laat zien, doe je er goed aan je zonnecrème wat vaker boven te halen. Met deze 5 vuistregels smeer je slim en hou je je huid gezond.

Gebruik voldoende product

Wist je dat je twee milligram zonnemelk per vierkante centimeter moet smeren om aan de beschermingsfactor op de verpakking te komen? Gebruik je slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid, dan zakt het beschermende effect van je zonnecrème met SFP 30 dus naar een SPF 15.

Niet zeker hoeveel zonnecrème je nodig hebt? Een handig geheugensteuntje:

  • Gezicht: halve theelepel
  • Armen en benen: vier eetlepels
  • Buik en rug: twee eetlepels

Smeer voldoende

Breng om de twee uur een nieuwe laag zonnecrème aan. Vergeet ook je gezicht niet! Tijdens het zwemmen gaat een groot deel van het beschermende effect verloren. Smeer je ook na elke zwempartij dus goed in.

Ook in de schaduw

Natuurlijk is het slim om een plekje in de schaduw op te zoeken, maar dat betekent niet dat je je zonnecrème ingepakt kan laten. Bomen, parasols en zonneschermen laten nog flink wat Uv-stralen door. Smeer je dus ook in de schaduw goed in.

Vergeet de kinderen niet

Wist je dat de allerkleinsten extra gevoelig zijn voor zonneschade? Doordat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, gaat hun celdeling bijzonder snel. Bij zonnebrand heeft een kinderhuid simpelweg te weinig tijd om te herstellen. Zo ontstaan als het ware blijvende ‘littekens’ in de huidcellen. Hoe meer littekens, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Smeer je kind dus om de twee uur in met een SPF 30, gebruik voldoende product (minimum 7 theelepels) en zoek tussen 12 en 15u een schaduwplekje op!

Ook achter glas

De UVB-stralen van het zonlicht doen je huid verbranden, terwijl UVA-stralen huidveroudering en hyperpigmentatie in de hand werken. Allebei spelen ze een belangrijke rol bij de ontwikkeling van huidkanker. Waar UVB-stralen niet door glas heen geraken, kunnen UVA-stralen dat wel. Kies dus altijd voor een zonnecrème die tegen beide soorten straling beschermt (zoals onze Boost of Protection). En smeer je dus ook achter glas of in de wagen goed in op zonnige dagen. Je huid zal je dankbaar zijn!

Ken je onze Boost of protection al?

Nog geen kennis gemaakt met onze Self Boost of Protection? Ik stel hem graag even aan je voor. Dat onze zonnecrème 100% vegan ingrediënten bevat en je huid met SPF 30 optimaal beschermt, wist je al. Maar daarnaast heeft de nieuwste telg van onze SELF-familie nog heel wat te bieden. Zo is hij perfect veilig voor het leven in de zee én zit hij boordevol natuurlijk krachtvoer om jouw huid te voeden en kalmeren. Denk aan:

  • Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax: Een vegan alternatief voor bijenwas met een uitstekende, verzachtende werking.
  • Persea Gratissima (Avocado) Oil: Boordevol vitamine A, E en D en makkelijk opneembaar door de huid. Helpt de huidbarrièrefunctie versterken.
  • Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil: Rijk aan voedende, hydraterende vetzuren die de huid helpen herstellen en de droge huid doen heropleven.
  • Komkommer Extract: Bevat een hoge concentratie aan mineralen, kalium en zwavel die de huid verzachten en hydrateren. Werkt verkoelend.
  • Theobroma Grandiflorum Seed Butter: Gekend om haar rijke aanwezigheid van phytosterolen, die de droge en beschadigde huid verzorgen, en polyfenolen, die vrije radicalen bestrijden. Heeft een natuurlijk beschermend effect tegen de zon.

Wil je meer weten over onze 100% natuurlijk & vegan ingrediënten en hun voordelen? Lees verder op onze Self Ingredient Dictionary.

Waarom je huid na een zonnige dag extra voeding nodig heeft

Zonnestraling put de vochtreserves van je huid uit. Vergeet je huid na een lange zomerdag niet in te smeren met een voedende bodylotion! Een voedende crème houdt je huid zacht en gevoed. En mooi meegenomen: een gehydrateerde huid doet je sunkissed-teint langer behouden. Onze Fine Delicate Body Butter trakteert jouw huid op een flinke hydratatieboost en zit boordevol ontstekingsremmende ingrediënten die jouw huid tot rust brengen.

Tip: onze Sunny Skincare Set is jouw partner in crime tegen zonneschade. Het bevat onze Boost of Protection zonnemelk én Fine Delicate Body Butter. Verkrijgbaar aan de extra voordelige prijs van € 68 (in plaats van €80)

Ik wens jullie allemaal een stralende én gezonde zomer toe!

Liefs,

Team SELF