Vegan en/of dierproefvrije skincare of cosmetica. Je hoort en leest er steeds meer over en dat kunnen wij bij SELF alleen maar toejuichen. Consumenten worden steeds bewuster van wat ze op hun gelaat en lichaam smeren (en bijvoorbeeld ook eten!), een stap in de goede richting! Maar, er zijn helaas heel wat merken die zichzelf het label ‘vegan’ en/of ‘cruelty free – dierproefvrij’ opplakken zonder er eigenlijk recht op te hebben. In deze blog lees je hoe het wat dat label VEGAN en DIERPROEFVRIJ nu net wil zeggen.
WAT IS VEGAN COSMETICA/SKINCARE?
Wanneer een merk zegt dat het een vegan merk is, dan gaat dit erover dat er geen dieren misbruikt zijn voor de productie van het product én dat de producten geen dierlijke ingrediënten mogen bevatten.
WAT IS DIERPROEFVRIJ?
Eenvoudig: dit merk test zijn producten en ingrediënten niet op dieren. Vooral in China zijn dierenproeven nog steeds een standaard. Sterker nog: elk verzorgingsmerk of cosmeticamerk dat zijn producten wil verkopen in China, moet zijn producten laten testen op dieren. En China zal dit ook doen op geïmporteerde producten. Dus weet jij dat een merk verkoopt in China? Dan zal het wellicht géén dierproefvrij merk zijn.
IS DIERPROEFVRIJ OOK SOWIESO VEGAN?
Neen! Laten we hier meteen duidelijk over zijn. Het is niet omdat vegan skincare wél sowieso dierproefvrij is, dat het omgekeerde ook geldt. Zo kan producten die cruelty free zijn wél dierlijke ingrediënten bevatten en dat maakt ze dus NIET vegan.
Wil je dus zeker zijn dat jouw skincare of cosmetica helemaal cruelty free is? Dan kies je voor vegan skincare en/ of cosmetica – zo ben je 100% zeker!
Maar wat zijn nu bijvoorbeeld enkele veelvoorkomende ingrediënten in huidverzorging en make-up die van dierlijke oorsprong (kunnen) zijn? Natuurlijk zijn er heel veel dierlijke ingrediënten, maar dit zijn de belangrijkste die je vaak terugvindt in beautyproducten en/ of cosmetica.
Bijenwas – denk maar aan heel veel lipbalsems die gebruik maken van bijenwas om je lekkere zachte lippen te geven.
Lanoline / wolvet – een hydraterend ingrediënt
Karmijn – een rode kleurstof
Honing – vaak in hydraterende gelaatsmakers
Keratine – een eiwit dat voorkomt in de nagels, hoeven, klauwel, snavels en veren
Collageen – lijmvormend eiwit dat meestal uit dierlijke lichamen komt
Elastin – Elastisch proteïne in bindweefsel. Onder andere van koeien.
Zijde – Afgescheiden door bepaalde insecten. Voornamelijk de zijderups (Bombyx mori)
Natuurlijke haren – denk maar aan make-up borstels of haarborstels met natuurlijke haren.
Het is zeker bij beautyproducten belangrijk om ook de INCI lijst een beetje te kunnen lezen (de ingrediëntenlijst) – zo kan je ook op onderzoek gaan of een product vegan is. Natuurlijk heb je ook bepaalde certificaten, zoals het Leaping Bunny certificaat.
Ik hoop jullie wat meer duidelijkheid gegeven te hebben over wat vegan en wat dierproefvrij is!