Week van het eczeem: extra aandacht voor de huidaandoening is nodig

Week van het eczeem: extra aandacht voor de huidaandoening is nodig

Als mama van een dochtertje met eczeem wéét ik hoeveel tijd en energie een probleemhuid kost. Ik kan me voorstellen hoe lastig het voor jou moet zijn, als je ook een lastige huid of eczeem hebt. Wat je ook smeert, niets lijkt te helpen. Het is frustrerend en niet goed voor je zelfbeeld. Weet dat je er niet alleen voorstaat.

Eczeem heb je niet alleen. In ons land kampt ongeveer één op de vijf kinderen met atopisch eczeem. Bij de volwassenen gaat het naar schatting om drie procent. Hoewel het dus helemaal niet zo uitzonderlijk is, schamen heel wat mensen zich voor hun huidaandoening. Eczeem is nochtans niets om beschaamd voor te zijn.

Wat is eczeem?

Eczeem gaat gepaard met een chronische, jeukende huiduitslag. De huidziekte toont zich vooral in de huidplooien, het gelaat, de hals, de oogleden, de romp en dijen. Eczeem heeft verschillende gezichten: van een rode, droge huid tot natte vlekken en verheven, schilferige plekken de huid. Welke gedaante eczeem bij jou ook aanneemt, 1 ding staat vast: het natuurlijke verdedigingsmechanisme van je huid is grondig verstoord. Dat gaat ten koste van de oh-zo-belangrijke vochtbalans. Je huid droogt uit, waardoor schadelijke indringers van buitenaf vrij spel krijgen. Onzuiverheden en bacteriën dringen zo in de huid en veroorzaken ontstekingen: de huid jeukt, is rood en extreem droog. Door de verstoorde huidbarrière kunnen (Stafylokokken) bacteriën gemakkelijker van buitenaf de huid binnendringen maar vice versa ook water en voedingstoffen van binnenuit naar buiten ontsnappen. Het gevolg? Je huid geraakt ontstoken en roodheid, droogte en jeuk steken de kop op!

SELF herstelt de huidlaag en voedt intens, werkt antibacterieel en tegen infecties.

Wispelturig

Gewoonlijk laten eczeemklachten zich al tijdens de kinderjaren zien, maar ze kunnen ook op volwassen leeftijd plots ontstaan. Het wispelturige karakter is meteen een van hoofdkenmerken van eczeem. De huidaandoening verloopt typisch in opstoten. Iedere vorm van huidirritatie kan een nieuwe aanval uitlokken. Vandaar dat het cruciaal is om je huid met zoveel mogelijk liefde en zachtheid te behandelen. Blijf weg van schuimende zepen, kies voor natuurlijke poetsmiddelen, draag zachte kledij en probeer stress en een rokerige omgeving te vermijden. Eczeem en allergieëngaan vaak hand in hand. Ben jij allergisch aangelegd? Hou dan rekening met uitlokkende factoren, zoals huisstofmijt, huisdieren, voeding. Zo hou je niet alleen een allergische opstoot op afstand, maar bescherm je ook je huid.

Verzorg je huid

Een droge huid is extra vatbaarder voor eczeem. Precies daarom is het ontzettend belangrijk om je huid goed te verzorgen. Smeren, smeren en nog eens smeren dus! Enkel zo blijft je huid goed gehydrateerd.

  • Vermijd lange baden en douches

Beperk ze tot maximaal drie keer week en zorg ervoor dat het water niet te heet is. Te warm water droogt je huid nog meer uit. Vervang schuimende zepen door een natuurlijke olie. Zepen tasten de natuurlijke beschermingslaag van je huid aan, waardoor je nog gevoeliger wordt voor eczeemklachten. Neem je graag een bad? Voeg dan twee scheppen van de Fine Deluxe Bodyscrub aan het badwater toe. De natuurlijke oliën op basis van argan, macadamia, sheabutter en kokosnoot voeden je huid terwijl je in bad zit.

  • Maak je handen dan zo weinig mogelijk nat.

Droog natte handen altijd goed af en draag bij voorkeur handschoenen bij huishoudelijke taken zoals poetsen.

  • Wie eczeem heeft, kan niet zomaar eender wat op de huid smeren.

Irriterende stoffen zoals parfums dringen makkelijker in de huid en kunnen dus extra gaan irriteren. Smeer je twee keer per dag in met een zachte hydraterende crème. Doe dit zeker na het douchen, baden, zwemmen en voor het slapengaan. De All Day Dreamer dagcrème is een aanrader voor je gelaat. Voor de rest van je lichaam kan je onze Fine Delicate Body Butter gebruiken.

Wat zit er in onze producten?

Self staat voor 100% natuurlijke verzorging. Onze producten zijn vegan, vrij van nasties en tolerant voor de meest gevoelige probleem- en eczeemhuid (en daardoor ook alle andere huidtypes). De kostbare sheaboter, kokosolie, macadamiaboter, arganolie en aloë vera helpen de huidbarrière versterken en herstellen. Zo zal je huid minder vocht verliezen en is ze beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Een greep uit de natuurlijke krachtpatsers in SELF:

  • Allantoïne: bevordert het genezingsproces van de huid en helpt huidirritatie te verbeteren.
  • Vitamine F: zorgt voor een goede hydratatie en herstelt de droge, ruwe huid.
  • Vitamine E: versterkt de barrièrefunctie van de huid.
  • Anthraquin: werkt pijnstillend en doodt bacteriën en schimmels.
  • Sterolen & polysaccharides: hebben een anti-inflammatoire werking, kalmeren de huid en helpen irritaties verminderen.
  • Vitamine B: vermindert de roodheid en pakt huidproblemen aan.
  • Laurinezuur: werkt antibacterieel en ontstekingsremmend.

Mijn dochtertje Michelle en de vele reacties van Self-fans bewijzen keer op keer dat onze producten hun belofte waarmaken. Heb je vragen over eczeem of wil je graag mee informatie? Get in touch!

Liefs,

Team SELF