Wees deze kerst extra lief

Wees deze kerst extra lief

It’s the most wonderful time of the year! Andy Williams zingt het met zoveel overtuiging dat we haast zouden vergeten dat kerst voor velen onder ons allesbehalve de mooiste tijd van het jaar is.

December was traditiegetrouw de maand waarin ik in mijn psychologenpraktijk het meeste verdriet zag. De maand waarin oud zeer de kop opstak, liefdesverdriet weer opborrelde, lege stoelen aan tafel extra pijnlijk voelden of eenzaamheid nog zwaarder doorwoog. Niet iedereen loopt tijdens de kerstperiode over van feestvreugde. In tegendeel. Velen zouden het liefst van al even van de wereld verdwijnen, om dan voorzichtig weer tevoorschijn te komen als het feestgedruis eindelijk is gaan liggen.

Staat Kerstmis voor jou wél gelijk aan op en top genieten? Goed voor jou. Het is helemaal niet mijn bedoeling om afbreuk te doen aan de kerstsfeer ❤️.

Wat ik wél hoop is dat we als samenleving net een tikje meer oog hebben voor diegenen die het in deze periode extra moeilijk hebben. Want geloof me, dat maakt zo’n verschil! Het is een van de levenslessen die ik meenam van mijn jaren als psychologe en waar ik vandaag extra attent probeer op te zijn.

en je iemand die tegen een ziekte strijdt, net de liefde verloor, afscheid van een dierbare moest nemen (onlangs of jaren geleden) of ‘gewoon’ niet goed in zijn of haar vel zit? Dan kan je ervan op aan dat deze periode het niet bepaald makkelijker maakt. Mijn tip? Show up!

Mijn tip? Show up!

  • Bewaar je glitterkaarten met ‘vrolijke kerst’ voor mensen die helemaal in de Christmas spirit zijn. Alle goede bedoelingen ten spijt, iemand die worstelt zit er meestal niet op te wachten. Verras hen liever met een eenvoudige kaart. Eentje met een mooie quote of een tekst recht uit het hart. Voelen dat iemand aan je denkt, doet altijd deugd.
  • Ben je niet zo’n schrijver? No worries! Zelfs een WhatsApp of sms maakt een groot verschil. Onthoud dat dé juiste woorden niet bestaan. ‘Ik denk aan je’ zegt het helemaal.

Mijn tip? Show up!

  • Bewaar je glitterkaarten met ‘vrolijke kerst’ voor mensen die helemaal in de Christmas spirit zijn. Alle goede bedoelingen ten spijt, iemand die worstelt zit er meestal niet op te wachten. Verras hen liever met een eenvoudige kaart. Eentje met een mooie quote of een tekst recht uit het hart. Voelen dat iemand aan je denkt, doet altijd deugd.
  • Ben je niet zo’n schrijver? No worries! Zelfs een WhatsApp of sms maakt een groot verschil. Onthoud dat dé juiste woorden niet bestaan. ‘Ik denk aan je’ zegt het helemaal.
  • Geef een troostcadeautje. Een bloemetje, een mini-verwenmomentje, een mooie geurkaars… Een kleine attentie met een grote betekenis.
  • In digitale tijden lijkt bellen zo 1990, maar net in een stille periode kan het zo’n deugd doen om even een vertrouwde stem te horen. Dus neem die telefoon in de hand! Even praten lucht op.

Heb je zelf extra moeilijk in deze periode? Dan hoop ik stiekem dat iemand uit je omgeving deze blog leest en er inspiratie uit haalt. En weet dat ik altijd graag met je van gedachten wissel, als je wil praten. Stuur me gerust een WhatsAppje op +32 470 21 99 87. I’m here for you!

Alle liefs,