De verpakking van SELF: een bewuste keuze

De verpakking van SELF: een bewuste keuze

Toen ik van start ging met SELF was één ding direct duidelijk, het moest en zou een puur en authentiek product worden. Huidverzorging waarvan je zeker bent dat het goed voor je is én voor de natuur. Daarbij is de verpakking eigenlijk even belangrijk als de inhoud, want een natuurlijke crème in een vervuilende verpakking? Dat past absoluut niet binnen onze filosofie! Toch krijg ik nog regelmatig vragen over de verpakking: waarom we voor potjes gekozen hebben, of de actieve ingrediënten dan niet verloren gaan, of de verpakking duurzaam is en/ of we al aan navullingen gedacht hebben. Ik geef je graag een antwoord op al deze vragen!

Onze grondstoffen en ingrediënten

Voor onze primaire en secundaire verpakking koos ik bewust voor gezond plastic in plaats van glas. Waarom? Daar heb ik twee goede redenen voor: het is ten eerste veel veiliger in de badkamer, zeker als er kleine kindjes rondlopen kan het al eens gebeuren dat je potje plots op de grond ligt. Daarnaast is het ook minder belastend voor de natuur. Het recyclageproces van plastic is namelijk minder omslachtig, zo is er minder water nodig, zorgt dit voor energierecuperatie en is er ook minder CO2-uitstoot.

De laatste tijd lees je natuurlijk heel wat over plasticvervuiling in de media maar met SELF koos ik bewust voor gezond plastic. Er zijn nu eenmaal zoveel verschillende soorten plastic en de ene soort is de andere niet. Er zijn echt grote verschillen! Onze verpakking bevat onder andere polyethylene (PE) en polyethylene terephtalate (PET). Deze stoffen zijn goedgekeurd voor cosmetica en voedingsmiddelen én bevatten geen sporen van ftalaten of verzachters, oestrogeenachtige materialen of bisfenol A, ook gekend als BPA. Daardoor ben jij zeker dat er geen stoffen in het product terechtkomen!

Al onze producten zijn trouwens recycleerbaar: de flacons mogen in de PMD-zak, de potjes mogen bij de gemengde zak en de houten deksels gooi je bij restafval.

“verpakking

Waarom potjes?

Volgens magazines en andere bronnen op het internet kies je best voor tubes of pompjes, omdat actieve bestanddelen zoals vitamine A in een pot sneller verloren gaan als ze in contact komen met zuurstof. Daarnaast zouden er in een potje meer bacteriën terechtkomen omdat je met je vingers in de crème zit. Tijd voor verduidelijking!

Het is absoluut niet waar dat een tube of pompje beter zou zijn dan een potje. Beide verpakkingen moet je sluiten en de actieve bestanddelen blijven gewoon werken. Voor ik met SELF van start ging werden de producten aan een grondige test onderworpen om te zien of het product stabiel is en de goede werking blijft. In huidverzorging worden stabiele vitaminen gebruikt die niet worden omgezet naar een actieve vorm door zuurstof, maar door de huidenzymes die zich in je huid bevinden. Met andere woorden: de vitaminen blijven dus gewoon stabiel tot je het op je huid smeert.

Dat potjes een broeihaard zijn van bacteriën is ook een verkeerde gedachte. Ja, er zullen zeker bacteriën in je potje terechtkomen maar dat heb je ook met het dopje van een tube of een pomp. Bacteriën zitten echt overal, dus ook op jouw favoriete pompje. Voor je begint te panikeren en ontsmetten, geen zorgen want dit kan absoluut geen kwaad! Er zitten al miljarden bacteriën op onze huid én we komen voortdurend in aanraking met bacteriën. Denk maar aan de deurklinken, je toetsenbord of gsm, die zitten vol bacteriën.

Vooraleer je jouw huidverzorging aanbrengt kan je eerst de handen wassen en eventueel de crème aanbrengen met onze bamboe spateltjes.

“body

Navullingen

Een vraag die ik heel regelmatig krijg: “hebben jullie al gedacht aan navullingen?” Ja daar hebben we zeker over nagedacht! Bij SELF gebruiken we natuurlijke ingrediënten en die filosofie willen we ook doortrekken naar onze verpakking. We willen een duurzaam product op de markt brengen, eentje waarvan je weet dat het goed is voor jezelf én de natuur.

Maar een navulling ontwikkelen, dat is eigenlijk zo gemakkelijk niet. We kunnen aparte vervangbare navullingen maken, maar we weten niet hoe onze klanten hun potjes bewaren. Zo kan het zijn dat er nog restanten zijn en/of de houten dop niet proper is. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van onze producten niet meer garanderen. Een aantal merken gingen ons al voor en brachten navullingen op de markt. Na een tijdje hebben de meesten deze navullingen weer afgeschaft omdat het toch zo goed niet bleek te zijn.

Heb je een vraag?

Onze producten zijn wel recyclebaar en op deze manier dragen we toch ons steentje bij aan het milieu. Heb jij nog vragen over de producten of verpakkingen? Stuur zeker een mailtje naar team@nauralself.eu!