Duurzaam de kerstperiode door

Duurzaam de kerstperiode door

De postkantoren zijn nog niet helemaal bekomen van de Sint- en Black Friday-gekte of ze draaien alweer overuren om alle kerstpakjes op tijd onder de boom te doen belanden. Kilo’s etenswaren worden aangesleurd, honderden euro’s neergeteld. Hoe gezellig ook, de kerstperiode is niet bepaald de meest eco-vriendelijke periode van het jaar.

Alle feestvreugde aan jezelf voorbij laten gaan, zou zonde zijn. Maar met enkele makkelijke aanpassingen kan je die ecologische feestafdruk wél wat verkleinen. Ik help je graag op weg!

Koop een echte boom

Het klinkt misschien gek, maar een echte kerstboom is milieuvriendelijker dan een kunstboom. Een echte naaldboom zorgt tijdens de groei mee voor schonere lucht, is bio-afbreekbaar én heeft heel wat minder energie en grondstoffen nodig dan een nepperd. Pas na 13 jaar begint een kunstboom te renderen, terwijl de meeste Belgen al na vijf jaar een nieuw exemplaar aanschaffen… Haal dit jaar dus een échte boom in huis en shop lokaal. Want een kersboom uit Scandinavië in je woonkamer neerpoten is toch te gek voor woorden! Toch liever een kunstboom? Kijk dan eens op tweedehandswebsites of in de Kringwinkel. Je vindt er vast een mooi exemplaar. Lief voor het milieu én je portefeuille!

Maak je eigen versiering

Ieder jaar nieuwe kerstversiering inslaan? Zonde van het geld, toch! Met wat zelfgemaakte eyecatchers geef je oude versiering een nieuwe look. Trommel je kinderen op voor een gezellige knutselmiddag. Op Pinterest vind je massa’s inspiratie. Je hoeft het trouwens niet te ver te zoeken. Zelfs verpakkingsmaterialen tover je in een-twee-drie om tot mooie decoratie. Gebruik onze SELF-verpakking (uit recyclagepapier) om sterren, sneeuwvlokken of andere kerstfiguren uit te knippen. Een gaatje erin, koordje erdoor en klaar! Of verknip de roze verpakking tot naamkaartjes voor je feesttafel. Zelfs van onze SELF-deksels (uit samengeperst afvalhout) maak je mooie ornamenten. Versier ze met een mooie tekening, glitters of pluimpjes en hang ze in de boom. Die persoonlijke toets geeft je kerstversiering nét dat tikkeltje meer.

Shop lokaal

Geen kerst zonder cadeautjes! Maar weet jij waar al die hebbedingen onder de boom vandaan komen? We hebben in eigen land zoveel mooie merken van ondernemers die elke dag het beste van zichzelf geven. Zonde toch om producten te bestellen die van de andere kant van de wereld komen? Misschien zijn lokale producten een tikje duurder, maar je bent wél zeker van kwaliteit en duurzaamheid. En je draagt je steentje bij aan een betere, Belgische toekomst. Dat SELF Belgisch is, hoef ik je niet meer te vertellen!

Kies voor verzorging met een hart

Een douchegel, zachte bodycrème of verzorgende dagcrème… Zowat iedere vrouw is blij met verzorgingsproducten onder de kerstboom. Want goed voor jezelf zorgen is belangrijk en doen we met z’n allen veel te weinig. Let op wat je koopt. Je lichaam is maar weinig gebaat met crèmes tjokvol chemicaliën en kunstmatige additieven. Ga liever voor pure producten, die écht iets doen voor je huid. Onze producten zijn 100% natuurlijk en 100% vegan, vrij van siliconen, gemanipuleerde ingrediënten, synthetische geur- en kleurstoffen, parabenen en andere nasties. Al onze ingrediënten zijn eco-cert geregistreerd. Dat betekent dat ze op een fairtrade manier gewonnen worden. Met aandacht voor de boeren/arbeiders en zonder kinderhandjes. Ze maken jou én de wereld net iets mooier!

Op zoek naar een mooie cadeauset waarmee je gegarandeerd scoort? Onze SELF-geschenksets bevatten een zorgvuldig samengestelde mix van onze bestsellers. Geschikt voor ieder huidtype, van de meest gevoelige probleemhuid tot de rijpere of jonge huid.

Bij SELF zijn we ons heel bewust van onze ecologische voetafdruk en werken we hard om deze zo klein mogelijk te houden. Hoe we dat doen?

  • We werken met verpakkingen uit recyclagemateriaal, volgens het minimum-waste principe. Heb je liever geen verpakking? Dan sturen we de SELF-producten zonder kartonnen jasje naar je op!
  • Het verzenden gebeurt zo duurzaam mogelijk. Onze verzenddozen zijn uit recyclagekarton. Versnipperd karton of andere composteerbare materialen zorgen indien nodig voor extra vulling.
  • Voor onze producten gebruiken we bewust plastic potten van Europese bodem. Glas ecologischer? Vergis je niet. Het recyclageproces van onze plastics is minder belastend voor het milieu dan dat van glazen potten. Het zorgt voor een lagere CO2- uitstoot en bovendien is er minder water voor nodig. Dat het ook veiliger is in de badkamer, is een mooie plus.

TIP: onze mooie verpakkingen weggooien, zou zonde zijn! Geef ze een plekje op je nachtkastje en gebruik ze bijvoorbeeld om juwelen in op te bergen.

Heb jij nog tips om milieuvriendelijker te feesten? Gebruikte je onze verpakking al voor een toffe DIY? Laat het me weten! Ik deel je tips graag op onze sociale media!

Liefs,

Team SELF