Een vegan lifestyle? Zo begin je eraan!

Een vegan lifestyle? Zo begin je eraan!

Vegan is hip en overal. En toch is vegan veel meer dan de zoveelste modegril.

Kiezen voor vegan betekent ook bewuster in het leven staan. Je denkt meer na over wat je op je huid smeert, welke kleding je draagt, wat je in je mond stopt – of alle drie J- en probeert daarbij dierlijke producten te vermijden.Welke stap je ook zet en hoe klein die ook is, door te kiezen voor plantaardig draag je sowieso je steentje bij aan een betere en gezondere planeet. Ook als je niet klaar bent om vlees volledig van het menu te schrappen!

Wil je wat vaker voor vegan kiezen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Enkele starterstips op een rijtje.

Rustig aan

Van de ene op de andere dag naar vegan switchen? Zo drastisch hoeft het niet. Door met kleine stapjes naar je doel toe te werken, hou je makkelijker vol. Eet je bijvoorbeeld graag spaghetti? Experimenteer dan eens met vegan kippenstukjes of gehakt. Laat vlees niet zomaar achterwege, maar vervang het door een plantaardige burger, bonen of linzen. Eet je graag zuivel? Probeer dan eens een plantaardige variant!

Voetjes onder tafel

Ben je er nog niet helemaal uit of vegan voeding iets voor jou is? Schuif je voetjes onder tafel en ontdek de vegan-keuken op restaurant. Wist je dat het Brusselse Humus x Hortense als beste vegan restaurant ter wereld werd uitgeroepen? Hier smul je op hoog niveau in een betoverend kader.

Dessertenfans moeten bij het koffiehuis van Madam Bakster in Gent zijn. Hier vind je gezonde, suikervrije en veganistische lekkernijen. Om duimen en vingers af te likken!

In Antwerpen is Murni een waar paradijs voor vegans, maar ook voor wie flexi, veggie of glutenvrij eet. Van ’s morgens tot ’s avonds kan je er terecht voor kraakverse gerechten. De prachtige ligging in het voormalige koetshuis van Kasteel Den Brandt is een extra plus.

Moet het snel gaan? Bij Foodmaker vind je heel wat kant-en-klaar vegan lekkers.

Vegan mode

Meteen al je leren, wollen of zijden kleding buitengooien, is niet echt de meest milieuvriendelijke oplossing. Bij de jacht op nieuwe spullen loont het wél om op zoek te gaan naar stuks zonder dierlijke materialen. Gelukkig bestaan er heel wat hippe vegan brands. Het Franse VEJA maakt al jarenlang toffe sneakers uit biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig gelooid leer én heeft ook een uitgebreid vegan assortiment. Schoenenliefhebbers vinden in het uitgebreide gamma van de Belgische webshop bottine.be vast ook een vegan paar naar hun zin. Voor de mooiste rugzakken, tassen en gadgets uit kurk moet je bij Captain Cork zijn: 100% vegan én Belgisch.

Smeer bewust

Wist je dat heel wat ingrediënten in cosmetica van dierlijke oorsprong zijn? Denk bijvoorbeeld aan karmijn (een kleurstof in het achterlijf van luizen), keratine (een eiwit dat voorkomt in nagels, hoeven, horens, klauwen, snavels en veren) en bijenwas. Cosmeticagiganten gebruiken trouwens ook vaak exotische, dierlijke ingrediënten in hun huidverzorgingsproducten! Squaleen, oftewel haaienleverolie, is een ‘geliefd’ ingrediënt in vochtregulerende crèmes. Niet bij SELF! Wij kiezen elke dag opnieuw voor 100% natuurlijk en vegan, en dat sinds het prille begin. Omdat we vinden dat geen enkel dier hoeft te lijden om ons mooier te maken en omdat we geloven dat de beste ingrediënten voor een stralende huid van Moeder Natuur komen.

Wees kritisch

Ook fabrikanten hebben gezien dat de vraag naar vegan groot is. Helaas neemt niet iedereen het zo nauw met de voorschriften. Klinkende beloften als ‘100% natuurlijk’ en ‘vegan’ blijken in de realiteit niet altijd te kloppen. Dat maakt bewust kiezen niet makkelijker. Gelukkig bestaan er enkele handige hulpmiddelen. Deze drie erkende labels bieden een houvast. Je leest er hier meer over. We zijn super trots dat alle SELF- producten drager zijn van deze kwaliteitslabels! Onze producten zijn 100% diervriendelijk. Van het oogsten van onze ingrediënten tot het reinigen van de productieleidingen: we waken erover dat er nergens een dierlijk product nodig is.

Lees

Ook in boekenland valt vegan niet meer weg te denken. Nathalie Meskens lanceerde onlangs haar ‘Plan Vegan’ en ook Martine Prenen inspireert met haar boeken én op www.martineprenen.be. Happy reading!

Zo, hopelijk inspireren deze tips je. And remember: je hoeft vlees trouwens niet volledig op te geven of resoluut vegan te worden om voor huidverzorging te kiezen die geen enkele dierlijke producten bevat! Bij SELF houden we niet van onnodige schuldgevoelens!

Onze natuurlijke producten verzorgen je huid intens én zijn lief voor de planeet en al haar bewoners. Win-win, dus!

Liefs,

Team SELF