Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

10 oktober: de dag van de geestelijke gezondheidszorg. Alweer een themadag, hoor ik je denken. Inderdaad, maar als er één dag is die ik écht onmisbaar vind, dan is het deze wel. Zelfzorg is belangrijk, en in deze gekke tijden zelfs levensnoodzakelijk.

De dag van de geestelijke gezondheidszorg wil mentale problemen bespreekbaar maken. Een thema dat me nauw aan het hart ligt. Wist je dat in ons land maar liefst vier op de tien Belgen ooit met een depressie af te rekenen krijgt? Anno 2020 stoppen we onze zorgen nog steeds te veel weg. Een themadag voor de geestelijke gezondheidszorg blijft dus broodnodig. Voor hartpijn en stress bestaat geen quick fix. Toch geef ik je graag enkele tips die de scherpe kantjes kunnen verzachten.

Praat erover

Hoe vaak praat jij openlijk over je gevoelens? En dan bedoel ik niet even snel ventileren met je bestie over hoe druk-druk-druk je het hebt, maar over échte, diepe gesprekken. Als je het mij vraagt, doen we dat veel te weinig. Mijn gouden tip? Hou je zorgen niet voor jezelf. Tijdens mijn jaren als psychologe kreeg ik (te) vaak vrouwen over de vloer die zichzelf na jarenlang zwijgen en ploeteren volledig kwijt waren. Hulp inschakelen is een goede zaak, maar het is zo jammer dat velen daar zo lang mee wachten. Hoe sneller je problemen aanpakt, hoe makkelijker ze op te lossen vallen. En natuurlijk hoeft niet iedereen met z’n bekommernissen naar een psychologe te stappen (al denk ik persoonlijk dat zo’n opfrisbeurt voor je geest op tijd stond wél oplucht). Ook gesprekken met je partner, vriendin, mama, collega…kunnen heel waardevol zijn. Waar het om draait is dat jij iemand hebt bij wie je 100% transparant kan zijn.

Durf nee zeggen

Voel jij je soms ook verplicht om ja te zeggen, terwijl je diep vanbinnen nee roept? Heel wat vrouwen zijn meesterlijke ja-knikkers. Toegegeven, ook voor mij blijft dit een werkpunt. Het lijkt moeilijk om te weigeren, maar geloof me, het werkt bevrijdend. Zie het als een manier om op te komen voor jezelf. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt 🙂 .

Tip: We voelen ons vaak verplicht om onze nee te verantwoorden. Stop daarmee! Je hoeft de ander helemaal niet uit te leggen waarom je weigert. Hou het liever kort en krachtig. Makkelijk én duidelijk.

Breek de façade

Ik hou van échte mensen. ‘Klinkt het niet, dan botst het’, is mijn motto. Het heeft geen zin om je in eindeloze bochten te wringen om de ander te pleasen of sterk te lijken, nietwaar? Durf jezelf zijn, met alle mooie én minder mooie kanten die daarbij horen. Je bent écht goed hoe je bent. Leer jezelf graag zien. Kan je daarbij wat hulp gebruiken, lees dan zeker deze blog over zelfliefde. Onthoud dat niemand perfect is. We moeten dringend af van dat perfecte plaatje. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Laten we dus vooral niet doen alsof. Jezelf kwetsbaar opstellen vergt moed, maar ik ben ervan overtuigd dat de wereld er veel mooier zou uitzien als we het met z’n allen wat vaker proberen.

Een oefening: Jezelf kwetsbaar opstellen betekent niet dat je meteen alles moet delen. Ga stap voor stap te werk en wees open over wat er op je hart ligt. Post in plaats van een zoveelste ontbijtfoto bijvoorbeeld eens een beeld van jezelf op Instagram en schrijf erbij hoe kwetsbaar het voelt om die foto van jezelf te delen.

Wedden dat je verrast zal zijn door de mooie reacties? Probeer het eens en laat me weten hoe het ging!

Zorg voor jezelf

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar de aanslepende coronacrisis hakt er hier bij momenten hard in. Ik ben nu eenmaal een gezelligheidsdier en voel me het best met fijne mensen om me heen. Dat we onze contacten moeten blijven beperken, valt me soms lastig. En ik ben niet alleen. Tal van experten waarschuwen voor de impact van corona op ons mentaal welbevinden. Het ***virus in 1-2-3 wegtoveren, kan niet. Wél kan je er een punt van maken om jezelf deze periode extra goed te verzorgen. En dan heb ik het niet alleen over een likje Body Butter smeren (al is dat een fijn verwenmomentje J). Durf jezelf wat vaker op de eerste plaats zetten. Laat de was, de plas, je werk… even voor wat ze zijn en neem tijd voor de dingen die je écht leuk vindt.

Tip: geen inspiratie? Nestel je op een stil momentje even in de zetel. Neem pen en papier bij de hand en hou een mini-brainstormsessie met jezelf. Waar haal jij energie uit? Wandelen, een snel rondje joggen, een heerlijk lang bad, een boeket bloemen samenstellen… Stop niet vooraleer er ten minste 20 energiegevers op je lijstje staan. Ideaal om boven te halen op die momenten dat je er nood aan hebt.

Wat doe jij zoal om je hoofd gezond te houden? Laat het me weten!

Verzorg jezelf!

Liefs,

Team SELF