Waarom verzorgingsmerken combineren niet werkt

Why combining care brands doesn't work

Ik krijg vaak de vraag of ik altijd zo begaan was met mijn huid. Eerlijk? Niet echt.

Ook ik ben meermaals met een gezicht vol make-up onder de wol gekropen… En als tiener dacht ik helemaal niet na over wat ik op mijn gezicht en lichaam smeerde. Ik combineerde erop los, tot… die keer dat het grondig misliep. Welke merken ik toen gebruikte, herinner ik me niet meer precies. Maar dat mijn reiniger en dagcrème niet bij elkaar pasten, was overduidelijk. Het resultaat? Mijn gezicht protesteerde heftig, met een bonte mix van rode vlekken. Pas na een maand zag ik weer normaal uit. Tof hoor, als tiener.

Waarom ik je dit vertel? Omdat ik merk dat het mixen en matchen van verzorgingsproducten nog steeds een heikel punt is. Heel wat vrouwen smeren ’s ochtends tal van verschillende merken op hun gezicht. Begrijpelijk hoor, reclameslogans klinken vaak zo beloftevol dat je het liefst alles tegelijkertijd zou uitproberen. Maar net dat combineren zorgt ervoor dat het gewenste resultaat meestal uitblijft.

Waarom mixen en matchen niet werkt

Je moet al een kei zijn in het lezen en interpreteren van ingrediëntenlijsten om te weten welke verzorgingsproducten al dan niet bij elkaar passen. De voedende ingrediënten in je dagcrème brengen weinig zoden aan de dijk als je ervoor een agressieve reiniger op je huid losliet. Kortom, het mixen van bepaalde werkzame stoffen in verschillende producten kan voor een te agressieve cocktail zorgen en je huid beschadigen. Denk maar aan die flater van in mijn tienertijd.

Mijn persoonlijke tips voor het kiezen van verzorgingsproducten

1. Blijf trouw aan één merk.

Verzorgingsproducten uit dezelfde lijn zijn op elkaar afgestemd. Dat betekent dat ze dus geen ingrediënten bevatten die elkaar tegenwerken of onnodig versterken. In tegendeel, ze zijn zo samengesteld dat ze je huid precies van genoeg voeding en werkzame stoffen voorzien.

2. Bekijk de ingrediëntenlijst

Bulkt die van de ingewikkelde, chemisch klinkende namen? Vraag je dan even af of je dit product ook in je mond zou durven stoppen. Is het antwoord nee? Waarom zou je het dan gebruiken om je huid te voeden? Bij SELF kiezen we voor 100% natuurlijke en vegan ingrediënten. En daar mag je gerust van proeven ☺.

3. Keep it simple

Ingewikkelde tienstappenplannen? Je huid verzorgen hoeft heus geen kwantumfysica te zijn. Met een zachte reiniger, een milde gelaatsscrub en een verzorgende dag- en nachtcrème kom je al een heel eind! Je huid af en toe op een voedend masker trakteren, is een mooie extra. En onthoud volgende vuistregel: gebruik je producten altijd van licht naar zwaarder. Start dus met een reinigingsmelk en scrub, en eindig met een voedende crème en verzorgend masker.

4. Laat je niet vangen

Het spreekt voor zich dat je het best rekening houdt met de noden van je huid. Maar persoonlijk geloof ik niet in aparte productlijnen voor een droge, vette of gemengde huid. De producten van SELF werken voor iedereen, in het bijzonder voor de meest veeleisende huid.

Je huid ziet er elke dag een tikje anders uit, net zoals ook haar behoefte van dag tot dag varieert. Daarom is het belangrijk om elke dag even te checken hoe het met je huid gesteld is. Is je huid droger dan anders? Smeer dan wat vaker. Voelt ze eerder onrustig aan? Sla het scrubben dan even over en ga voor een milde reiniging. Heb je last van meer puistjes? Dan moet je net wat grondiger reinigen en misschien een keertje extra scrubben. Kortom, jezelf elke dag goed bekijken is een must! Maak van dat moment voor de spiegel een klein SELF-momentje.

Zoals altijd ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen! Liep jouw verzorgingsritueel ook al eens grondig mis? Heb je vragen over huidverzorging? Of wil je me gewoon een mailtje sturen? Get in touch!

Liefs,

Team SELF

Combinaties die doen wat ze beloven